Food shopping

Getty Images

Korona virus može danima da se zadrži na pojedinim namernicama, potvrdili su britanski stručnjaci.

Naučnici su uradili istraživanje za Agenciju za standardizaciju hrane, tako što su prehrambene proizvode između ostalog voće, peciva i flaširana pića izložili virusu.

Birali su one predmete koje ljudi najčešće stavljaju u usta pre kuvanja i pranja.

Naučnici kažu da su šanse da se ljudi zaraze ovim putem sasvim male.

U izveštaju se navodi da su „ambalažni proizvodi koji su deo istraživanja veštački bili izloženi kovidu-19 i nisu pravi odraz zaraženosti u maloprodajnim objektima“.

„Ukoliko je nivo zaraženosti nizak potrebno je manje vremena dok se virus ne uoči“, piše u izveštaju.

„Istraživanja vredna pažnje“

Rezultati su pokazali da je nivo prisutnosti na mnogim prehrambrenim proizvodima znatno opao u prvih 24 sata.

U pojedinim slučajevima je, pak, virus opstao i do nedelju dana,, podaci su tima sa Univerziteta u Sauthemptonu.

„Za virus poput korone koja se može preneti dodirom zaraženih namernica, ovi nalazi zavređuju pažnju.

„Ljude će zanimati da saznaju da se virus može zadržati na površini ambalaže i na hrani i po nekoliko dana u određenim uslovima“, navode naučnici.

Dodaju da kupci ne treba da preduzimaju dodatne mere predostrožnosti, osim da operu ruke pre nego jela, ali namernice kako bi sa površine uklonili potencijalne zarazne materije.

Među namirnicama i stvarima koje su birali za testiranje bili su hleb, jabuke, kruške, šunka, masline, kroasani, flaše i konzerve.

Ideja je bila da se proizvodi izlože količini virusa kojoj bi bili u slučaju da je blizu njih neko ko kašlje i kija, jer se virus korona širi respiratornim kapljicama.

Ljudi i dalje dobijaju koronu udisanjem zaraženih kapljica, umesto dodirivanja zaraženih površina.

„Na početku pandemije nismo znali koliko dugo virus može da se zadrži na površni namernica i ambalaža, tako da se procena rizika pravila na pretpostavci o najgorem scenariju.

„Ovo istraživanje nam pruža dodatni uvid u postojanost virusa na površini različitih namernica i potvrđuje da su pretpostavke s početka pandemije bile tačne i da šanse da se zarazimo dodirom kovidom zaražene hrane jesu male“, izjavio je Entoni Vilson, mikrobiolog i asistent vođe tima za procenu rizika u Agenciji za standardizaciju hrane.

Testiranje hrane

Tim je sprovodio istraživanje menjajući nivo temperature i vlažnosti kako bi oponašao tipične uslove u kojima se hrana skladište.

Merio je stopu razlaganja virusa i došao do nekoliko zaključaka.

Sveže voće i povće

Virus opstaje duže na proizvodima neravnih površina poput brokolija i malina, nego kod hrane sa glatkom korom (mada na površini svežih paprika virus može da opstane i do nedelju dana).

Jabuke imaju prirodne hemikalije u kori koje mogu da razgrađuju kovid-19 u roku od nekoliko minuta, potvrdili su naučnici.

Pečena hrana

Na pecivu, kao što je čokoladno recimo, virus se uočava posle nekoliko sati.

Jedan od potencijalnih razloga je, kažu naučnici, što se peče u sosu od jaja.

Jaja sadrže arahidonsku kiselinu koja može imati antivirusni efekat.

Delikates

Sir i hladno meso, puni proteina i masnoće omogućuju virusu da preživi i po nekoliko dana – čak i do nedelju dana.

Pića i gotova jela

Pokazalo se da kovid-19 može da opstane i do sedam dana na plastičnim posudama, nešto manje na kartonskoj ambalaži, dok na konzervama živi samo nekoliko sati, kažu naučnici.


Pogledajte i ovu priču

Kovid u Kini: Policija pretukla i pritvorila BBC novinara tokom antivladinih protesta
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.