Premijerka Srbije Ana Brnabić i novi ministar finansija Siniša Mali u Skupštini Srbije, 29. maj 2018

FONET
Ministar finansija Siniša Mali doktorirao je na Fakultetu organizacionih nauka 2013. godine

Ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali ostao je bez titule doktora nauka.

Senat Univerziteta u Beogradu jednoglasno jez bog plagijata poništio doktorat ministra finansija Siniše Malog, javlja agencija Beta.

Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu ranije je utvrdio neakademsko ponašanje ministra Malog prilikom izrade doktorata, na osnovu čega je i Senat doneo poslednju odluku, dodaje se.

„Senat i Univerzitet nemaju više namere da se bave doktoratom Siniše Malog i baviće se time samo ako nas na to primora neka sudska odluka“, rekao je posle sednice rektor Vladan Đokić.

Odluku o poništenju doktorata Malog Senat je usvojio i 2019. godine, ali se Mali žalio na poništavanje doktorske disertacije Upravnom sudu, koji je zatim poništio odluku Senata i vratio je na ponovno odlučivanje.

Sumnje u doktorat Siniše Malog, koji je odbranio na Fakultetu organizacionih nauka 2013. godine, pojavile su se u junu 2014.


Šta se dogodilo?

Sumnje u doktorat Siniše Malog pojavile su se u junu 2014. kada je Raša Karapandža, profesor Evropske škole za biznis u Nemačkoj, objavio tekst na sajtu Peščanik tvrdeći da je Mali uzimao delova teksta iz tuđih disertacija i naučnih članaka.

On je Malog optužio za plagiranje.

Mnogobrojni profesori i studenti, tokom godina, redovno su podsećali na ovaj slučaj i tražili konačnu reč Univerziteta.

O doktoratu se do sada izjašnjavalo nekoliko ministara prosvete, dekana FON-a i komisije ovog fakulteta, i rektori Univerziteta u Beogradu.

Godinama nije bilo konkretnih zaključaka, a proces je više puta odlagan.

Studenti okupljeni oko „1 od 5 miliona“ su u septembru 2019. blokirali zgradu Rektorata i zahtevali odluku o doktoratu Malog.

Knjiga

BBC

Na FON-u je 22. oktobra 2019. ponovljen ranije izrečen stav da „doktorat Malog nije akademski čestit, ali nije ni plagijat“ i predloženo je da se izrekne mera javne osude – što je najstroža kazna koja se može izreći.

O ovoj odluci FON-a raspravljao je Etički odbor Univerziteta u Beogradu novembra 2019, gde je jednoglasno odlučeno da je Siniša Mali prekršio član 22. Kodeksa etičke profesionalne etike.

Ovaj član bavi se samo jednim pitanjem – plagiranjem.

Kada su se sumnje u doktorat pojavile, na Univerzitetu procedure u slučaju akademskog nepoštenja „nisu postojale ili nisu bile dovoljno precizne“, kako je 2016. godine objasnio tadašnji rektor UB Vladimir Bumbaširević.

Pravilnik o postupku utvrđivanja akademskog nepoštenja Senat je usvojio 2016, a Siniša Mali je prvi visoki funkcioner čiji se rad ispitivao po ovom Pravilniku.

Upravni sud poništio je u junu 2021. odluku Senata Univerziteta u Beogradu kojom je ministru finansija Siniši Malom poništena diploma doktora nauka, pošto je Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu zaključio da je njegova doktorska disertacija plagijat.

Upravni sud doneo je tada presudu kojom je poništeno rešenje Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu kojim je utvrđeno neakademsko ponašanje prilikom izrade doktorske disertacije Siniše Malog.

Kako je objavio Beogradski univerzitet, predmet je vraćen Odboru na ponovno odlučivanje.

Ponovno odlučivanje održano je u sredu 22. decembra 2021. i doktorat Malog je poništen.


Pogledajte video o prvom školskom danu u doba korone

Đaci prvaci u doba korone – kako je izgledao prvi školski dan
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.