Međunarodni dan borbe protiv femicida

BBC

Najmanje 22 žene od početka 2020. godine ubio je partner ili drugi član porodice, a u još pet slučajeva postoji sumnja da se radi o femicidu.

„Sedam žena ubijeno je nožem, pet sekirom, tri pištoljem, tri su prebijene do smrti, jedna je ubijena automatskom puškom, jedna aktiviranjem bombe, dok su dve žene ubijene na druge načine“, navodi se u saopštenju nevladine ogranizacije Autonomni ženski centar, objavljenom na Međunarodni dan borbe protiv femicida.

Najmanje 30 dece je ostalo bez majke – među njima 11 maloletnih, navodi se u saopštenju.

Poslednji dostupni podaci Ujedinjenih nacija pokazuju da 137 žena širom sveta svakodnevno ubije partner ili član njihove porodice – ukupno 50.000 žena godišnje ubiju ljudi koje poznaju i kojima bi trebalo da mogu da veruju.

Međunarodni dan borbe protiv femicida

BBC

Prema podacima UN, od izbijanja pandemije Kovida-19 početkom godine, zabeležen je porast broja poziva na linijama za pomoć protiv nasilju u porodici u mnogim zemljama.

Autonomni ženski centar i Žene u crnom, uz podršku udruženja žena Anima iz Đulića (BiH) organizovale su u Beogradu uličnu akciju, u crnini i ćutanju, „Stop ubijanju žena“.

Crvene cipele simbolizuju žene žrtve femicida.

Međunarodni dan borbe protiv femicida

BBC

Međunarodni dan borbe protiv femicida obeležava se 6. decembra, na dan kada je 1898. godine 25-godišnji Mark Lepin, naoružan vatrenim oružjem i noževima, ubio 14 žena, ranio još devet, kao i i četvoricu muškaraca na kanadskom univerzitetu u Montrealu.

Tokom napada je, prema svedocima, uzvikivao: „Vi ste žene, vi ćete postati inženjerke, ja neću. Vi ste horda feministkinja.

„Mrzim žene, mrzim feministkinje“.

„Obeležavanjem 6. decembra, simbolično se sećamo žrtava Montrealskog masakra, ali i svih žena koje su muškarci ubili samo zbog toga što su žene“, navodi se u saopštenju Autonomnog ženskog centra.

Međunarodni dan borbe protiv femicida

BBC

„Tražimo da se uspostavi javno dostupna državna statistika o broju ubistava žena (femicida) i formira Nadzorno telo za njegovo praćenje.

Od državnih institucija se zahteva da „u svakom trenutku – a naročito u periodu vanrednog stanja i pandemije – deluju sa dužnom pažnjom, razmotre sve potencijalne rizike od mogućeg povećanja nasilja u porodici i njegovog smrtnog ishoda, i učine sve da ženama koje preživljavaju nasilje pruže podršku i da ih zaštite.“

„To je prvi korak u prevenciji femicida“.

Međunarodni dan borbe protiv femicida

BBC

Tokom prethodne decenije, u Srbiji su partneri i drugi muški članovi porodice ubili najmanje 330 žena.

„Naglašavamo najmanje, jer je ova statistika zabeležena na osnovu medijskih izveštaja, a ne znamo koliko slučajeva nije dospelo u medije.

„Nema ni informacija o tome koliko žena je preminulo od posledica dugogodišnjeg trpljenja nasilja“, navode iz Autonomnog ženskog centra.

Međunarodni dan borbe protiv femicida

BBC
Međunarodni dan borbe protiv femicida

BBC

Ako primetite ili trpite nasilje – prijavite ga i potražite pomoć na besplatni broj 0800-100-007. Broj Autonomnog ženskog centra je dostupan svakog radnog dana od 10 do 20 časova.

Za područje Vojvodine – SOS telefon je 0800-10-10-10, svakog radnog dana od 10 do 20 časova.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.