Blizu 100 migranata potpuno bez odeće, od kojih neki imaju i povredena telu pojavilo se na granici Grčke i Turske, a agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) saopštila je da je „duboko uznemirena“ zbog ovog slučaja.

Dve zemlje su jedna drugu okrivile za nevolju 92 migranta, uglavnom iz Avganistana i Sirije.

Grčka je okrivila Tursku, rekavši da je njeno ponašanje „sramota za civilizaciju“.

Turska je negirala da je poslala muškarce preko reke Evros i optužila suseda za „okrutnost“.

Pošto su obe strane okrivile jedna drugu, agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice pozvala je na istragu i saopštila da je „duboko uznemirena šokantnim izveštajima i slikama“.

Grčka policija saopštila je da je u petak spasila 92 muškarca koji su bili bez odeće, a neki i sa povredama, blizu njene severne granice sa Turskom.

Oni su rekli da su u zajedničkoj istrazi sa pripadnicima Fronteksa, granične agencije Evropske unije, pronašli dokaze da su migranti prešli reku na teritoriju Grčke u gumenim čamcima iz Turske.

„Granični policajci otkrili su 92 ilegalna migranta bez odeće, od kojih su neki imali povrede po telu“, navodi se u saopštenju.

Grčke vlasti su saopštile da su muškarcima odmah dati odeća i hrana i ukazana prva pomoć.

Nije jasno kako i zašto su muškarci bili bez odeće.

Fronteks je saopštio da su muškarci uglavnom iz Avganistana i Sirije.

Grčki ministar za civilnu zaštitu Takis ​​Teodorikakos optužio je Tursku za „instrumentalizaciju ilegalne imigracije“.

Grčka i Turska se stalno međusobno optužuju za probleme sa migrantima i nehumano postupanje prema njima.

Govoreći na grčkoj televiziji, on je izneo tvrdnju da su mnogi migranti rekli Fronteksu da su ih „tri vozila turske vojske prebacila“ do reke koja je prirodna granica.

BBC nije mogao nezavisno da potvrdi ovu tvrdnju.

„Očekivalo bi se valjano objašnjenje turske vlade“, rekao je Teodorikakos.

Ankara je negirala bilo kakvu odgovornost.

Dan ranije, grčki ministar za migracije Notis Mitaraki je u tvitu naveo da je tretman Turske prema migrantima „sramota za civilizaciju“.

Dodao je i da Atina očekuje da Ankara istraži incident i „zaštiti… granicu sa EU“.

Ismail Čatakli, portparol turskog ministarstva unutrašnjih poslova, uzvratio je na Tviteru: „Pošto niste mogli da nađete nijedan slučaj da Turska krši ljudskih prava, sada pokušavate da zamaskirate sopstvenu okrutnost prebacujući odgovornost na Tursku!“.

„Pozabavite se malo poštovanjem ljudskih prava, a ne da trošite vreme na manipulacije i nepoštenje! Hajde, nije to toliko teško, samo budite malo civilizovani!“, dodao je turski zvaničnik.

Reagujući na ovaj slučaj, UNHCR je saopštio da je „duboko uznemiren šokantnim izveštajima o grupi golih muškaraca.

„Međutim, mi još nismo imali pristup ovoj grupi i nemamo informacije iz prve ruke o tome šta se desilo.

„Obavešteni smo da će oni narednih dana biti prebačeni u centar za prihvat i identifikaciju u Filakiju, gde se nadamo da ćemo moći da dobijemo informcije od njih.

„Osuđujemo svako okrutno i ponižavajuće postupanje i pozivamo na punu istragu“, naveo je UNHCR.

Ovaj slučaj usledio je samo nekoliko dana nakon što je procureo izveštaj jedne agencije EU u kojem se kritikuju visoko pozicionirani pripadnici Fronteksa zbog prikrivanja ilegalnog vraćanja migranata iz Grčke u Tursku, što Atina poriče.

Fronteks je odgovorio su takva postupanja njegovih pripadnika „prošlost“.

Prošlog meseca, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je u obraćanju u UN optužio Grčku da je Egejsko more pretvorila u „groblje“ njenom „opresivnom politikom“ po pitanju imigracije.

Grčka je bila na prvoj liniji evropske migrantske krize 2015. i 2016. godine, kada je oko milion izbeglica koje su bežale od rata i siromaštva u Siriji, Iraku i Avganistanu stiglo u zemlju, uglavnom preko Turske.

Od tada je opao broj dolazaka migranata.

Međutim, grčke vlasti su saopštile da su nedavno primetile porast pokušaja dolazaka preko turske kopnene granice i grčkih ostrva.

Grčka je pozvala Tursku da poštuje sporazum iz 2016. sa Evropskom unijom kojim se Ankara saglasila da obuzda priliv migranata u Evropu u zamenu za pomoć od milijardu evra.

Atina će uskoro produžiti ogradu od 40 kilometara duž severne granice sa Turskom kako bi sprečila migrante da uđu u zemlju, rekao je grčki ministar Teodorikakos.


Pogledajte video:

Obalska straža spasila ženu koja se sama porodila na plaži u Grčkoj
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.