Foto: B. C.

I ovaj put Lazarevcu i Obrenovcu otišao je najveći deo kolača, odnosno po milijardu i milijardu i dvesta miliona dinara. Uz to su ove opštine dobile i sredstva koja se dodatno preusmeravaju za različite infrastrukturne projekte, što za Obrenovčane premašuje milijardu i sedamsto miliona dinara, odnosno gotovo petina ukupnog budžeta opštinama, a više nego što će Stari grad, Vračar i Savski venac dobiti zajedno.

Lazarevčani će raspolagati sa oko 1,5 milijardi dinara. Slična situacija bila je i prošle godine, kada su, opet Obrenovac i Lazarevac, odneli gotovo četvrtinu ukupne sume predviđene za sve opštine, dok je samo obrenovačka opština dobila više novca nego Stari grad, Vračar i Savski venac zajedno.

Ove godine Vračar će dobiti oko 360 miliona, Stari grad nešto više od 390, a Savski venac 412 miliona dinara. Vračar je dobio čak i manje sredstava nego prošle godine, kada je raspolagao sa 390 miliona dinara. Ta opština sada raspolaže sa trostruko manje novca nego 2015. godine.

Stari grad je od 2015. godine kada je imao 901 milion dinara, sada spao na svega 390 miliona dinara. Jedino je Savski venac dobio nešto već budžet u odnosu na prošlu godinu, za oko 60 miliona. Zvezdarci su u raspodeli prošli najlošije, jer su i prošle godine „skraćeni“ za oko 80 miliona, ove su dobili za oko 22 miliona manje, pa će raspolagati sa 438 miliona dinara.

Za Novi Beograd ove godine je izdvojeno 625 miliona, slična suma kao i prošle, kao i za Zemun, koji je sa prošlogodišnjih 656 ove godine došao do 698 miliona dinara. Voždovac je dobio 620 miliona dinara, nešto više nego 2017. kada je raspolagao sa 582 miliona, Čukarica se drži slično kao i prošle godine, sa 643 miliona, kao i Palilula sa 643 miliona u odnosu na 640 miliona dinara od prošle godine.

Nisu sve prigradske opštine iste

Iako gradska vlast tvrdi da se u raspodeli novca rukovodi idejom da se više pomogne manje razvijenijim opštinama, neke prilično siromašne opštine i dalje dobijaju veoma malo novca. Sopot i dalje ostaje najniže na lestvici, sa budžetom od 383 miliona, Mladenovac dobija oko 610, a Barajevo oko 430 miliona dinara.