Radojičić: U planu 20 novih vrtića, 4.600 mesta za naše mališane 1Zoran Radojičić Foto: Beoinfo

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je da se u Beogradu gradi šest novih vrtića u kojima će biti skoro hiljadu novih mesta za decu.

Prilikom obilaska radova u predškolskoj ustanovi na Čukarici, u Ulici Miloja Zakića, gradonačelnik je rekao da radovi napreduju i da je veoma važno da budu završeni do 1. septembra, kako bi mališani dobili mesto i na vreme krenuli u svoj novi vrtić.

On je naglasio da će u ovoj ustanovi biti otvoreno 50 novih radnih mesta.

– Ovde sam da bih dodatno uticao na ljude koji izvode radove kako bi se ispoštovali rokovi. Oko 50 novih radnih mesta će biti otvoreno za stručne ljude od septembra meseca, kada će mališani krenuti u ovaj vrtić – naveo je Radojičić, a prenosi Sekretarijat za informisanje grada Beograda.

Gradonačelnik je je za televiziju K1 naglasio da je juče završen konkurs za upis u predškolske ustanove za sledeću godinu, te da je bilo preko 24.000 prijava na portalu e-Vrtić.

– Obuhvat dece u predškolskim ustanovama bio je 45 odsto u 2013. godini, a sada iznosi čak 75 odsto. Cilj nam je da sva deca imaju mogućnost da idu u predškolske ustanove, jer je ovaj vid početnog obrazovanja veoma važan za rani razvoj dece. Kada budemo završili svih 20 vrtića koji su u planu, biće čak 4.600 novih mesta za naše mališane – rekao je Radojičić.

Gradonačelnik je naglasio da uvek postoje liste čekanja, ali da su one sada sve manje.

– Pre 2016. godine bilo je oko deset hiljada dece na listi čekanja, prošle godine dve hiljade, a ove godine će biti manje od 2.000 iako je veće interesovanje roditelja. Činimo sve kako bismo smanjili liste čekanja i dostigli što veći obuhvat dece u beogradskim vrtićima. Ovo su suštinske stvari koje se tiču Grada Beograda i kvaliteta života Beograđana, jer ono što pružamo našoj deci prilikom odrastanja od ogromne je važnosti za njihov dalji razvoj – rekao je gradonačelnik.

Govoreći o deci koja ostanu na listi čekanja, gradonačelnik je istakao da Grad Beograd ima rešenje, te da u ovom trenutku postoji preko 400 privatnih vrtića za koje Grad Beograd daje subvencije.

– Ekonomska cena vrtića je oko 28 hiljada dinara, a roditelji plaćaju 20 odsto od ekonomske cene, dakle oko 5.600 dinara. Grad Beograd je od 2013. izdvojio oko 15 milijardi dinara za subvencionisani boravak u privatnim vrtićima i pomogao da se smanji broj onih koji žele da upišu dete u vrtić, a za čije dete nije bilo mesta – rekao je Radojičić.

„Smart siti“ koncept

Gradonačelnik je takođe istakao da Grad Beograd sve više realizuje „smart siti“ koncept, odnosno koncept „pametnog grada“.

– Ponosan sam na rad e-Uprave, kao i na Grad koji na sve načine učestvuje u organizaciji elektronske komunikacije sa građanima. Kao i putem portala e-vrtić, tako i na primeru e-Sandučeta „Infostana“, a posebno u periodu pandemije virusa korone smo ostvarili značajno smanjenje dolazaka većeg broja ljudi na šaltere. Ovo sve predstavlja koncept „pametnog grada“ kojim poboljšavamo brzinu i efikasnost pružanja usluga građanima – kazao je gradonačelnik.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.