San koji je postao java 1Foto: Danas

Jedan od osnivača i autora prvih nastavnih planova i programa ove škole, Raspopović je svojim dugogodišnjim predanim radom zaslužio status doživotnog počasnog direktora Matematičke gimnazije, poručio je juče profesor Miloljub Albijanić, na promociji Raspopovićeve knjige „Matematička gimnazija od sna do jave“.
Kako je rečeno na promociji, knjiga predstavlja sistematizovanu istoriju Matematičke gimnazije, od ideje i osnivanja ove škole, brojnih problema koji su pratili njen rad, do, i dalje nerešenih pitanja, kakav je pravno-formalni status i izgradnja internata za učenike.

Profesor Čedo Nedeljković je rekao da je Raspopović „sanjao i dosanjao svoj san“, napominjući da je od kada se rodila ideja o osnivanju Matematičke gimnazije bilo brojnih prepreka, koje su dolazile iz ideologizovanih birokratskih struktura. Birokratski pristup se, između ostalog, manifestovao u činjenici da je prosvetna inspekcija tražila da profesori univerziteta koji predaju i u Matematičkoj gimnaziji moraju da polože državni ispit. On je ukazao i da su zahtevi koji se postavljaju pred profesore ove škole i složenost posla mnogo veći nego u takozvanim „običnim“ srednjim školama, ali da među njima nema razlike u platama. Nedeljković je istakao da je od rezultata učenika ove škole na nacionalnim, internacionalnim i planetarnim takmičenjima profitirala i Srbija, ali da se Matematička gimnazija snalazila kako je znala i umela, često i „prosjačenjem“, da obezbedi sredstva za pripreme i učešće đaka na tim takmičenjima.

On je ispričao detalj o čuvenoj žutoj svesci, u koju je direktor Raspopović beležio komentare učenika i njihove ocene rada nastavnika, a čula se i priča kako je bista Veljka Vlahovića spasila ukidanje Matematičke gimnazije.
Uz komentar: „Ne daj Bože da se istorija ponovi“, Raspopović je u kratkom obraćanju na kraju promocije rekao da bi medijsku pažnju trebalo povećati da bude bar 10 odsto veća od one koja je zastupljena u sportu i zapitao zašto se ne dočekuju naši dobitnici medalja na takmičenjima, kao što je to slučaj sa sportistima.