Skulptura Sima Igumanov sa siročićima vraćena na Terazije nakon 70 godina 1Foto: Beoinfo

Skulptura Sima Igumanov sa siročićima vraćena je na Terazije, odakle je uklonjena pre oko 70 godina, saopštila je danas gradska uprava Beograda.

Kako se navodi, postavljanju skulpture prisustvovali su ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Portfirije Izamenik gradonačelnika Goran Vesić,

Patrijarh je izrazio radost jer se rekonstruisani spomenik vraća na mesto gde je bio od podizanja zdanja 1938. godine i istakao da je Sima Igumanov bio jedan od velikih zadužbinara srpskog naroda, rodom iz Prizrena.

On je ukazao da je zadužbina Sime Igumanova vraćena SPC 1991. godine i da se od izdavanja u zakup održava i Prizrenska bogoslovija i stipendira 300 učenika i studenata poreklom sa Kosova i metohije.

„Vraćamo se svojoj istoriji, kulturi i tradiciji, kao i sećanju na naše zadužbinare. To više nije incident ili pokušaj, već naša politika“, rekao je Vesić.

Rekonstrukciju skulpture uradio je akademski vajar Zoran Kuzmanović, koji je istakao da su radovi na obnovi trajali oko tri godine.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Skulptura Sima Igumanov sa siročićima vraćena na Terazije nakon 70 godina”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.