Kako nas je Vučić sve stavio u četiri zida 1 EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Vučić sit, a desničari i LGBT+ zajednica na broju.

To mu nekako dođe epilog (ne)potpune šetnje na Evroprajdu (EuroPride 2022) prošle subote, pošto je predsednik Srbije jedini koji je uspeo da nešto ućari iz predstave koju je sam zakuvao i izrežirao prethodnih dana.

Zadovoljio je predstavnike međunarodne zajednice koji su ga prvi put ozbiljno pritisli da Parada ponosa mora da se održi, delimično je „namirio“ LGBT+ zajednicu dajući im skraćenu rutu šetnje, koja je ruku na srce zaista više ličila na sprovođenje od mesta okupljanja do koncerta, a istovremeno je podišao desničarima tvrdnjama o hibridnom ratu protiv Srbije preko Prajda.

A šta je realni epilog subotnjeg haosa? Događaj koji treba da promoviše toleranciju i ljudska prava ponovo je sateran u četiri zida, iza četiri i kusur kordona policije, kako bi bezbedno mogao da se održi. Čak i uz ovakve mere obezbeđenje na kraju su na sramotu MUP-a i države ipak pojedini učesnici, pa čak i novinari bili maltretirani. Iako se Prajd u kontinuitetu održava od 2014. godine (uz izuzetak 2020. zbog kovida), a o pravima LGBT+ zajednice u javnosti polemiše još od prvog, nažalost krvavo završenog pokušaja šetnje pre više od dve decenije (2001), u praksi se kao društvo nismo pomakli s mrtve tačke.

LGBT+ zajednica bila je na kratko blizu dobijanja Zakona o istopolnim brakovima koji je pokušala da progura odlazeća ministarka za ljudska, manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić, ali je isti mimo svojih ovlašćenja uspeo da stopira predsednik države. Istopolni partneri i dalje nemaju nikakva nasledna prava koliko god da dugo žive u vanbračnoj zajednici.

Kako nas je Vučić sve stavio u četiri zida 2

Paradoks je i da se premijerka Ana Branbić u javnosti predstavlja kao roditelj iako po važećim zakonima Republike Srbije nema formalno pravno starteljska prava nad detetom čija je biološka majka njena partnerka (Milica Đurđić). Upravo je njen slučaj tipičan primer kako su u praksi LGBT+ osobe gurnute van pravne margine, a teško je razumeti zašto premijerka nije jače zavapila da joj sadašnji pravni okvir ne dozvoljava da se u matičnoj knjizi rođenih upiše kao roditelj deteta koje će ravnopravno, ali ilegalno podizati sa svojom partnerkom.

I ovde je samozvani gazda cele Srbije uspeo da napravi još dublju podelu koja se kod većine građana prostački predstavlja da li si za gejeve ili protiv njih. Tako je majstor manipulacije još jednom celokupno društvo gurnuo u četiri zida, pa tamo neka maštamo o nekoj toleranciji, slobodama, jednakim pravima za sve građane… Izgleda da još uvek nismo spremni da kao društvo te snove pretvorimo u javu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.