Autokrata ne može zabraniti protok vremena 1ilustracija Foto: pixabay / jackmac34

Pošto pratim politička dešavanja u našoj zemlji, veoma su mi poznati stavovi i dosadašnje izjave pojedinaca u vezi s predstojećim parlamentarnim i drugim izborima.

Zato sam bio iznenađen kada sam iz usta Zelenovića čuo da je on, sa svojom partijom, odlučio da na predstojeće izbore izađe. Slično mišljenje je izneo i gradonačelnik Paraćina.

A do juče su govorili da su čvrsto za bojkot tih izbora i to bojkot na svim nivoima. Moram da priznam da sam ova dva političara veoma cenio, pa sam čak sebe uveravao da su oni budućnost naše demokratske politike.

I sada mislim da oni nisu kao neki drugi „preletači“ i da ne misle samo na sebe. Čak verujem da iskreno misle da rade ono što je u ovom trenutku najbolje za Srbiju.

Međutim, greše. Greše jer ne vide da će takav njihov stav biti strašno zloupotrebljen od strane sadašnje vlasti. Taj njihov takav korak će veoma oslabiti pravu opoziciju koja je za bojkot, a kojoj verujem da oni i dalje pripadaju.

Da je to tako u nekoliko rečenica izneću jednu svoju priču. Četrdeset godina sam radio na jednoj od klinika Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i bio nastavnik na Medicinskom fakultetu.

Jednom prilikom, iz određenih razloga, moja klinika je bojkotovala Kongres koji se održavao u glavnom gradu jedne od republika iz određenih razloga.

Tada sam ja bio mlad nastavnik i odgovaralo mi je da sa svojim, već pripremljenim radom, prisustvujem tom kongresu, jer mi je rad sa tog kongresa značio za moje napredovanje u zvanju. Međutim, nije mi padalo na pamet da to učinim jer u tom trenutku nisam bio važan ja, bila je važna moja klinika na kojoj sam radio.

Tako i u ovom slučaju nisu važni Zelenović i Paunović kao pojedinci, odnosno Šabac i Paraćin, važna je Srbija.

Drugo, grdno se varaju ako misle da će na izborima da pobede. Zbog neregularnosti izbora, koje su sada usavršenije nego ranije, to nije moguće.

Obojica objašnjavaju kako će na izborima njihovi birači izaći i da će uzeti samo listić za lokalne izbore, na kojima će glasati za njih, a da neće uzimati listić za parlamentarne izbore i da će na taj način te izbore bojkotovati. Pošto tako misle, onda oni ipak ne poznaju dovoljno svoj uplašeni narod.

Desiće se sasvim suprotno. Birači koji bi glasali za njih, u najvećem broju, čak bih rekao u daleko najvećem broju, neće ni izaći na izbore. Izaći će oni koji glasaju za vladajuću partiju tako da će i to smanjiti, možda čak i isključiti njihov izgled na pobedu.

Ranije je već diskutovano da sadašnja vlast, ako proceni da joj to odgovara, može propustiti ova dva grada pa da sadašnja demokratska vlast i ostane na svom mestu.

To bi učinili radi svog prestavljanja u očima sveta da su izbori sprovedeni regularno. Ako se ima ovo u vidu, zar Zelenović i Paunović ne vide, da čak nekim slučajem i izvojuju pobedu na potpuno regularan način, da bi i takva pobeda bila smatrana kao pobeda poklonjena od strane sadašnje republičke vlasti a oni pioni u rukama te vlasti.

Jednostavno ovom svojom odlukom oni su lično veliki gubitnici, nažalost gubitnici su i svi oni koji su čvrsto za bojkot izbora, a jedino je na dobitku sadašnja autoritarna vlast. Jedini izlaz iz ovog začaranog kruga, i izlaz iz ovog tunela je sveopšti bojkot na svim nivoima.

I na kraju ću reći nešto u šta verujem: Autokrata može zabraniti sve časovnike, ali ne može zaustaviti smenu dana i noći i protok vremena.

Autor je profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu u penziji

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.