Autorski tekst Dragane Rakić: Autokratske države ne napreduju 1Foto: Privatna arhiva

Kada govorimo o rodnoj perspektivi pravedne energetske tranzicije u Srbiji, moramo se vratiti nekoliko koraka unazad i reći pre svega nešto o ukupnoj društveno-političkoj situaciji u državi.

Treba da znate da su u Srbiji pre tri meseca nekim ženama deca nezakonito izbačena iz vrtića jer su one i njihovi muževi politički nepodobni, tj. nisu članovi vladajuće stranke. Treba da znate da u Srbiji vladajući režim koristi decu da bi se svetio političkim neistomišljenicima.

Treba da znate da je u Srbiji jedna žena po imenu Stanika Gligorijević poginula u saobraćajnoj nesreći za koju javnost veruje da ju je izazvao visoki funkcioner vladajuće stranke, ali sud nije osudio tog funkcionera jer je neko sa video-snimka sa mesta nesreće uklonio dva ključna minuta na kojima se vidi ko je vozio auto. Sud nije video ništa sporno u tome što na video-snimku nedostaju dva najvažnija minuta i doneo je pravosnažnu presudu po kojoj dotični funkcioner nije kriv.

Takođe treba da znate da ako ste učiteljica, profesorka, bibliotekarka, medicinska sestra, lekarka, pravnica i ako želite da radite u javnom sektoru – to možete jedino ako se pre toga učlanite u vladajuću stranku. Godinama unazad u Srbiji ne možete dobiti posao u javnom sektoru ako niste član Srpske napredne stranke.

Treba da znate da su u Srbiji svi gradonačelnici, svi predsednici opština, svi direktori javnih institucija – članovi iste stranke. Tako da, ukoliko i postoje lokalni energetski menadžeri i menadžerke i oni su sasvim sigurno članovi vladajuće stranke.

Treba da znate da se u Srbiji na nekim od najvažnijih mesta nalaze žene – ali da one nemaju nikakvu realnu moć, one se ništa ne pitaju, ni o čemu ne odlučuju. One su tu pre svega jer su beskrajno odane Aleksandru Vučiću, predsedniku Srbije. U Srbiji je danas žena predsednica Vlade, više od 30 odsto ministarskih mesta pripada ženama, u prošloj i sadašnjoj vladi žene su na mestima ministarke energetike i ekologije, žena je republički javni tužilac, žena je guverner Narodne banke, u Parlamentu u Srbiji je 36 odsto žena… Ali, ovoliki broj žena u političkom životu Srbije nije demokratizovao Srbiju, niti je uticao na poboljšanje kvaliteta života običnih žena, naprotiv.

To što se na rukovodećim mestima u Srbiji nalazi veliki broj žena, ne znači apsolutno ništa, jer u neslobodnom, autokratskom društvu kakvo je Srbija, ove žene su kao i muškarci, samo marionete, lutke na konopcima kojima upravlja autokrata Aleksandar Vučić. To su žene i muškarci koje ne rade u korist građanki i građana već isključivo u korist onoga ko ih je postavio na te funkcije i jedino njemu polažu račune.

Takođe treba da znate da su u Narodnoj skupštini Republike Srbije gde imamo 36 odsto žena, pre dve nedelje žene poslanice bile izložene nasilju, seksističkim i mizoginim komentarima od strane narodnih poslanika iz redova vladajuće stranke, a u tom orkestriranom nasilju su učestvovali čak i predsednik i potpredsednica Narodne skupštine, Vladimir Orlić i Sandra Božić.
Zato, kada govorimo o rodnoj perspektivi i pravednoj energetskoj tranziciji u Srbiji treba da imamo sledeće činjenice na umu:

Srbija nije slobodna demokratska država, već spada u grupu neslobodnih zemalja sa hibridnim režimom. U Srbiji je već godinama unazad na delu autokratija odnosno stabilokratija, i to nije procena nas iz Demokratske stranke, već objektivni nalaz potvrđen kroz istraživanje različitih indeksa demokratizacije i desetine naučnih radova, kao i u izveštajima Evropske komisije, Fridom hausa, Reportera bez granica itd.

Autokratske države ne napreduju i ne razvijaju se, one ne mogu ponuditi održiva i dobra rešenja za svoje građane, jer njihov politički imperativ nije rad za dobrobit društva kao celine – nego isključivo rad za ličnu korist i što duži ostanak na vlasti.

Zato u autokratskim režimima nisu moguća dobra rešenja za pojedinačne probleme – jedino rešenje je promena celokupnog sistema.

Da bismo u Srbiji uopšte govorili o pravednoj energetskoj tranziciji moramo pre svega doneti pravdu, vladavinu zakona, demokratiju svim građanima Srbije, odnosno smeniti aktuelni kriminalni režim. Bez demokratije nema slobode! Bez demokratije nema vladavine prava! Bez demokratije nema pravedne energetske tranzicije! Bez demokratije nema rodne ravnopravnosti i jednakih mogućnosti za sve!

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.