Beograd je Sivograd, svaka četvrta astma je posledica zagađenja 1Foto: Aleksandar Roknic

Stručnjaci ukazuju da je svaka četvrta astma posledica zagađenja, a Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ukazuje da je čak oko 600.000 dece umrlo zbog infekcija nastalih kao posledica zagađenja vazduha.

Učili su nas da je vazduh smeša gasova bez boje i mirisa. Međutim, pojavljuju se učestale magle koje nisu bele već sive zbog zagađenja. Pa kako da sada učimo našu decu? Kako se to vazduh vidi i koje je boje – svetlosive, mlečenosive…? I zaista više nije Beograd, već Sivograd.

Takođe, poslednjih godina vlastodršci nam objašnjavaju kako je do zagađenja vazduha došlo zbog izduvnih gasova automobila i obimnog saobraćaja. Međutim, automobila na ulicama je manje zbog visoke cene goriva, a magle su i dalje prisutne.

Beograd je često u samom vrhu svetu po zagađenosti vazduha. Podaci su javno dostupni na sajtu IQAir koji prati kvalitet vazduha u svetu. Najveći zagađivači vazduha su termoelektrane u Obrenovcu, Kostolcu i industrije u Smederevu (HBIS), Boru (Ziđin), Majdanpeku koje su zasnovane na tehnologijama od kojih se u svetu odustalo, a te ino-ulagače je dovela naprednjačka vlast. Nažalost, vlastodršci ne odustaju od takvih projekata, među kojima su Linglong i Rio Tinto.

Potpuno neopaženo je prošla i informacija da je u novembru 2022. godine Viši sud u Beogradu doneo prvostepenu presudu u korist Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu, RERI (eng. Renewables and Environmental Regulatory Institute) po osnovu tužbe iz januara 2021. godine i naložio je „Elektroprivredi Srbije“ (EPS) da smanji emisije sumpor dioksida u termoelektranama zbog njihove opasnosti po zdravlje ljudi i životnu sredinu. Još tokom 2018. i 2019. godine termoelektrane „Nikola Tesla“ i „Kostolac“ su emitovale šest puta veće količine sumpor-dioksida od dozvoljenih, sa trendom prekoračenja i narednih godina.

Beograd je Sivograd, svaka četvrta astma je posledica zagađenja 2
Foto: Da se struka pita

Navodeno je da se presuda Višeg suda velikim delom oslanja i na ekspertsku analizu koju je RERI dostavio, a koju je za potrebe tužbe izradila profesorka dr sc med Dragana Jovanović, pulmolog. Ona je u svom nalazu utvrdila da višestruka prekoračenja emisija sumpor-dioksida dovode do širokog spektra posledica po ljudsko zdravlje, poput otežanog disanja, nastanka dugotrajne astme, bronhitisa, hronične opstruktivne bolesti pluća, sve do najozbiljnijih kao što su povećana smrtnost od respiratornih i kardiovaskularnih bolesti, sklonost demenciji, šlog, oštećenje normalnog razvoja ploda i poremećaja razvoja pluća kod dece.

Dakle, ovo ukazuje da čestice metala iz vazduha ne ulaze samo u pluća, već i u krvotok. Sadašnja ministarka zdravlja, eminentni neurohirurg dr Danica Grujičić, ranije je javno iznosila podatke o posledicama korišćenja osiromašenog uranijuma tokom NATO bombardovanja i porasta smrtnosti od malignih bolesti. Ukazivala je da je potrebno sprovesti istraživanja u cilju dokazivanja uzročno-posledične veze između agresije i porasta malignih i retkih bolesti i rođenja dece i životinja s različitim deformitetima.

Nova – Da se struka pita podržava predloženo, s tim što je stava da je potrebno sprovesti istraživanje o uzročno-posledičnoj vezi zagađenosti vazduha i bolesti kod stanovništva Srbije.

I, takođe, pored istraživanja, potrebno je brzo i efikasnim merama smanjiti na dozvoljen nivo sve izvore zagađivanja. Za početak da se koriste odgovarajući filteri. Jeste skupo, ali su ljudsko zdravlje, lečenje i ljudski život najskuplji i najvredniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.