Bitka na Makišu 1Foto: Luca Marziale / Danas

Bitka na Makišu završila se malom ali dovoljno vrednom pobedom opozicije nad vlašću u borbi koja će, kako za sada deluje, biti glavna okosnica kampanje za beogradske izbore 2022. godine.

Tu pobedu doneo je juče održan protest ekoloških aktivista, oko koga je uspeo da se okupi i ostatak relevantne opozicije, za zaštitu pijaće vode na vodoizvorištu Makiš od mogućih štetnih posledica gradnje metroa na ovoj lokaciji.

Ona se sastoji najpre u tome što je protest skrenuo pažnju sa gradnje metroa kao kapitalnog projekta oko koga će vladajuća Srpska napredna stranka nesumnjivo graditi kampanju za predstojeće beogradske izbore, na pitanje zaštite životne sredine, što je tema u kojoj prednost ima zeleno-levi blok koji je i organizovao jučerašnji skup.

Dakle, umesto da javnost gleda fotografisanje Gorana Vesića, zamenika gradonačelnika Beograda, pa i Aleksandra Vučića kao predsednika države, kako svečano otvaraju radove, seku crvenu vrpcu ili postavljaju kamen temeljac, juče je javnost, barem ona koja se informiše iz nezavisnih medija, na početku gradnje metroa mogla da vidi građane i opoziciju, nezadovoljne i zabrinute zbog štetnih aspekata projekta.

To ne isključuje mogućnost da će se predstavnici vlasti u narednim danima, ili u jeku (funkcionerske) kampanje, svakako slikati i promovisati ispred gradilišta metroa, ali opozicija je ta koja je ovde postavila dobre temelje svojoj kampanji.

Iako neko može izneti zamerku da je opozicija politizovala metro i pijaću vodu ili zloupotrebila Makiš kao sredstvo političke promocije, setimo se da je vlast ta koja je još tokom kampanje za beogradske izbore 2018. godine prodavala karte za metro postavljajući ovo kao jedan od glavnih političkih ciljeva.

Odgovor opozicije u susret ovim izborima zato je sasvim logičan – istaći negativne aspekte tog projekta pre nego što vlast stigne da pokaže one pozitivne. Dodatno, poslata je dobra poruka biračima – da se najveći deo opozicije može usaglasiti oko tema koje su od vitalnog značaja za građane, bez obzira na unutrašnje razlike, kojih smo u poslednjem periodu videli i previše.

Ipak, jedna dobijena bitka ne znači i osvojen rat, posebno ne kada je ta bitka jedna od prvih i kada protivnik raspolaže sa neuporedivo više resursa.

To bi opozicija morala da ima na umu dok priprema dalje poteze u kampanji koja još uvek nije zvanično ni počela.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Bitka na Makišu”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.