"EU koja propada" i domaća poskupljenja 1Foto: Privatna arhiva

„Evropa propada“ – u najkraćem je poruka koja može da se izvuče kada se pročitaju naslovne strane i pojedini tekstovi srpskih tabloida. Za neke propada jer se okrenula protiv Rusije u ratu sa Ukrajinom. Za druge, jer je taj rat uvodi u skupoću, inflaciju, energetsku i ekonomsku krizu. Za treće, sve pobrojano – plus Amerikanci.

Činjenice na terenu, u gradovima širom Evrope, govore drugačije, ali tabloidi to i ne pišu, jer su dobri Samarićani koji puno brinu o Evropi. Pišu zbog poređenja i kontrasta. Dok EU navodno propada, Srbija ne treba da brine. Vodi je sigurna ruka predsednika Aleksandra Vučića i čelično prijateljstvo sa Rusijom i Kinom. I nama će zima biti teška, ali kako pišu biće gasa, ima svega u prodavnicama, kontrolišu se cene namirnica. Ma, prosto jedna milina u odnosu na sve siromašniju EU.

Međutim, povedimo se samo jednim mikro primerom kakav je recimo grad Niš. Eto, pre koji dan osvanula je vest da voda u gradu poskupljuje 30 odsto. Ali ne lezi vraže, nije to poskupljenje samo od 30 odsto, nego od ukupno 50 odsto u nepunih godinu i po dana. Toliko će Nišlije skuplje plaćati vodu i kanalizaciju, kako je ta stavka zvanično navedena, u odnosu na april prošle godine.

U Nišu je tako nedavno poskupeo i gradski prevoz. Poskupelo je i javno parkiranje. U svim zonama. Dobili smo i „Oko sokolovo“ kako bi se još više para iz džepova građana prelivalo u državnu i gradsku kasu. Odmah posle izbora 3. aprila poskupeo je i taksi prevoz, a korigovana i cena daljinskog grejanja. Upitnik stoji iznad cene koja treba da se formira u oktobru, sa početkom nove grejne sezone.

Gradsko veće Grada Niša je, u skladu sa svojom ružnom navikom, o svemu ovome odlučivalo iza zatvorenih vrata i daleko od očiju javnosti i medija. Vrednujući po transparentnosti daleko smo od Evrope, ali ako pogledamo sva poskupljenja, Niš je u ovom trenutku i te kako evropski grad. Makar prema kriterijumima tabloida.

Za Nišliju, kojeg su u Evropu uvela poskupljenja lokalne samouprave, važna su i ona koja dolaze sa severa. Iz Nemanjine. Svom evropskom standardu treba da doda i skuplju struju, ludovanje cena goriva, pa i skuplji krompir, kako reče guvernerka Jorgovanka Tabaković. Ali za to su krive svadbe.

Na kraju, danas i nije neka tema da je nešto poskupelo. Sve poskupljuje i svuda poskupljuje. Ekonomisti za to, u ovom trenutku u kojem živimo, mogu da navedu brdo razloga. Pitanje je šta građani na lokalu dobijaju zauzvrat od svih tih dodatnih para koje daju. Odgovor je prost – uglavnom ništa.

Ako opet uzmemo Niš kao primer, jasno je da voda iz gradskog vodovoda još nije stigla baš do svake kuće. Baš kao ni kanalizacija. Ova atmosferska pozdravi sve građane posle jače kiše laganim bulevarskim potočićima. Trg i most za koje su Nišlije dale najviše para poslednjih godina, već se popravljaju, a pojedine ulice se asfaltiraju po više puta. A za „Nišvil“ nema dovoljno para.

A recimo u toj propaloj Evropi, konkretno u Češkoj, uvode stambeni dodatak. Energenti poskupljuju, računi su veći, a država će svakom građaninu čiji mesečni troškovi režije pređu 30 odsto njihovih mesečnih prihoda, ostatak pokriti o svom trošku. Iz budžeta.

Postoji nešto što se zove sistem i uređena država, a postoje i tabloidi za ulepšavanje stvarnosti i ulepšavanje života onima koji barataju našim novcem. Sami biramo u šta verujemo.

Autor je novinar iz Niša

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.