Fotografije za narodne mase 1Foto: Luca Marziale / Danas

Naprednjačka vlast više i ne krije da ne poštuje ni zakone niti bilo koju instituciju u državi.

Oni ne postoje, institucije i zakoni su ono što kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ako on reši da pokaže fotografije obezglavljenih i masakriranih tela, on će to učiniti jer mu se može.

Zna da neće odgovarati ni zbog iznošenja dokaza iz istrage, ni zbog uznemiravanja javnosti, niti zbog kršenja medijskih zakona, pa čak ni zbog kršenja Ustava.

Neće odgovarati ni ministar policije Aleksandar Vulin, koji je isto to uradio pred milionskim auditorijumom na televiziji Pink.

Ni njihovi tabloidi, koji danima objavljuju te iste užasne fotografije na naslovnim stranama. Jasno je da Vulin nije tek tako izašao u javnost i rešio da pokaže nove slike pokolja, već je to učinio po nalogu vrhovnog vođe kako bismo mi, pučanstvo, ponovo videli kako se država „ozbiljno uhvatila ukoštac sa organizovanim kriminalom“.

Ali, zar to i nije posao države i policije širom sveta? Po čemu je ova „naša borba“ posebna? Verovatno po tome što ni u jednoj zemlji, sem možda u nekoj diktatorskoj državi trećeg sveta, na televiziji nećete videti fotografije iz istrage, koje kao da su dospele iz horor filma. Te fotografije mogla su da vide i deca i roditelji žrtava. Da li se ministar Vulin i jednom zapitao kako li se oseća majka ubijenog mladića kada joj sa naslovnice Informera Belivuk poručuje: „Mama, koljemo ti sina“, sa sve propratnom slikom?

Nije ministra briga za to, kao što nijednog predstavnika vlasti nije. Jedino bitno je po svaku cenu zadržati vlast. Ako treba, optužiti opoziciju da šuruje sa ovim kriminalcima i ubicama. Sve su dosad bili, i lopovi, i lažovi, tajkuni… Samo još nisu bili koljači ili njihovi saradnici, pa je zgodno da im se u predizbornoj kampanji i to pripiše.

S druge strane, zaboravlja se da je Belivukov klan nastao u vreme ovog režima. Da je imao bliske veze sa pojedincima iz vlasti i članovima njihovih porodica. Da im je odgovarao dok im nije „udario šamar“, odnosno okrenuo leđa. Koliko je takvih klanova u Srbiji? Koliko ubica, palikuća i ostalih kriminalaca koji plivaju u ovom režimu kao ribe u vodi?

Znaćemo kada im jednom budemo videli leđa. A tada će valjda, po slovu zakona, odgovarati i svi oni koji jezive fotografije besomučno dele zarad onog što im je najsvetije – ostanka na vlasti.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.