Goci bend - od andergraunda do mejnstrima 1Foto: Luca Marziale / Danas

„Malo Slađa, malo Zorka, malo trupci i motorka“. Ovako između ostalog peva ne baš Goci bend, ali to je ta poetika.

I ne, ne radi se o pripremi za dugu i hladnu zimu kakvom na ovim prostorima prete, mada može i to, već se opisuje život jednog drvoseče, jednostavan, koji se odvija između teškog rada i malo lake razonode. Takvi lascivni stihovi, u duhu narodske, pa i vukovske erotike, odlikuju i većinu pesama Goci benda. Od legendarne „Gare“ preko „Boce na Sokocu“ pa sve do najnovijeg uratka koji je široki auditorijum mogao da gleda u još šire popularnoj emisiji RTS-a – „Šarenici“, a koji pominje ženidbu sa „babom“ Švabicom čijoj se penziji glavni junak pesme posle njene smrti nada. Banalno, prosto i prostački.

Ali to je ono što se ne svakodnevno već svakosatno može videti i čuti i sa drugih nacionalnih frekvencija a tzv. javni servis odavno se upustio u utakmicu sa njima, zaboravljajući da se „naše pravo da znamo sve“ odnosi zapravo na nešto drugo. Za goci bendove i njima slične dovoljno je već mesta na tim drugim frekvencijama, ali trka za rejtingom je besomučna.

Druga je stvar što se, kako bi rekao nekadašnji kolumnista Danasa, komentartoluk uzibretio – pa kako je to moguće, pa sram ih bilo, pa zar javni servis služi za to da te i takve promoviše… A Goci bend, baš kao i ova vlast i njeni državotvorni mediji, samo sledi ono što narod voli, odnosno, ogromna njegova većina. Jeste da su se svojevremeno izvinjavali zbog antivakserskih stihova u jeku pandemije, ali to nije umanjilo popularnost njihove pesme o toj temi. Štaviše, postala je ultimativni hit i dečjih rođendana.

Pa tako lepo znamo od početka čemu učimo decu, a ne kao dvosmislene poruke vlasti i njenih medija – vakcinišite se, ali, u stvari, ni ne morate. Predsednik je na sopstvenom primeru dosta dugo, ne vakcinišući se i ne noseći masku, pokazivao da smo „brži, bolji i jači“ od virusa. Goci bend je samo sledio takvu ili sličnu „poetiku“. Ispostavlja se jedino da je put od nečeg opskurnog, što se populariše od usta do usta, tj. danas od društvene mreže do društvene mreže, do mejnstrim medija i opšteprihvaćenog stila i stava postao daleko kraći i direktniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.