"Hej Haj blokade": Blokiranjem se brani i Kosovo i životna sredina, ali pitanje hoće li biti uspešno 1foto FoNet/021 vesti

Blokade su u srpskoj politici i aktivizmu uspešno patentirale zelene organizacije – Kreni Promeni, Ne davimo Beograd, Ekološki ustanak, Akcija… Ipak, vremenom, one su postale metod borbe različitih grupacija u srpskom društvu nezadovoljnih stanjem u zemlji.

Čini se da je došlo i do određene fetišizacije blokade. Kad ne znaš šta ćeš i kako ćeš pa ti lepo na Gazelu ili neku prometnu ulicu u centru grada, pa blokiraj – voli to narod. Da to baš nije tako pokazala je malobrojna blokada u organizaciji Saveza ekoloških organizacija Srbije. SEOS okuplja meštane područja u kojima je planirano iskopavanje i rudarenje litijuma, ali njihovo upozorenje da se RioTinto navodno vraća u igru nije bio dovoljno da okupi ni više od hiljadu ljudi.

Blokade su sada postale sredstvo u rukama desno orijentisanih stranaka, onih koje smatraju da je Aleksandar Vučić usmenim prihvatanjem  evropskog predloga izdao Kosovo i Metohiju. Blokirali su u petak raskrsnicu kod Vlade Srbije u Beogradu, ali i zgrade lokalnih samouprava, kako su rekli, širom Srbije. Blokada nije trajala ni sat vremena. Okupila je par stotina građana.

Da ekologija nije bila „priča za dva dana“ pokazuju protesti građana na Šodrošu u Novom Sadu, gde je planirana gradnja mosta, za očuvanje Telepskog parka, takođe u Novom Sadu, kao i Savskog nasipa u Beogradu.

"Hej Haj blokade": Blokiranjem se brani i Kosovo i životna sredina, ali pitanje hoće li biti uspešno 2
Foto: Radenko Topalović/Danas

Na nasipu su se moglo videti gotovo nesvakidašnje scene. Poslanik Ne davimo Beograda Lazović na kamionu, pa poslanik Lazović se otima oko ograde sa policajcima, pa je onda odnosi, dan kasnije poslanik Jovanović Ćuta cepa dozvolu za radove koji se obavljaju, koju je doneo gradski urbanista Marko Stojčić.

Na Telepu je Kreni Promeni gradonačelniku Novog Sada doneo fotelju, pa mu poručio da ako se ogluši o zahteve će mu oduzeti i tu fotelju i onu drugu, u gradskoj kući.

A na Šodrošu je priča bila nepovoljnija za aktiviste. Uhapšeno je šest aktivista koji su se usprotivili seči stabala, među njima i građani starije dobi.

Građani se bune, osećaju nepravdu, ali je pitanje da li postoje organizacije koje to nezadovoljstvo mogu da kanališu tako da izražavanje tok nezadovoljstva na kraju dana bude svrsishodno. Kreni-Promeni je pokazao da to jeste, a budućnost Šodroša i Savskog nasipa pokazaće da li su i druge organizacije tog kapaciteta. Telepski park će pokazati da li je beogradski Kreni-Promeni pelcer uspeo da prenese i na novosadski ogranak. Što se tiče desnice, svojim aktivnostima delu opozicione javnosti oni dokazuju svoju opoziciju pravovernost, a njihov uspeh zavisi ne samo od njih samih, već i od brojnih drugih faktora. U jednom su se čini prevarili – ispostaviti zahtev za ostavkom predsednika Vučića, činili su mnogi, to se tražilo i protesta #1od5miliona, ali Vučić je i dalje na vlasti.

Kako ćeš onda pristalicama da kažeš da je protestovanje bilo uspešno ako ti glavni zahtev ostane neispunjen? Da su SNS i Srpska lista to bi im nekako i prošlo, ovako jok.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.