Ignorisanje spasavanja Konaka serdara Jovana Mićića 1Foto: Privatna arhiva

Rezultati geofizičkog ispitivanja pokazuju da ispod lokacije gde je bio do nedavno Konak nema arheoloških ostataka i da treba što pre pristupiti rekonstrukciji i ugraditi u njega oko 60 odsto sačuvane originalne građe.

To treba uraditi što pre jer preti opasnost od uništenja tog materijala, koji greškom stručnjaka pomenutog Republičkog zavoda nije konzerviran i ne može čekati više ni dana.

Od samog početka nastajanja Grupe građana 2010. godine, koja je sprečila rušenje Konaka serdara Jovana Mićića, knjaza rujanskog u Arilju, i koja je započela nastojanje, da se započne po Projektu sanacija Konaka (uradio Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, Beograd) i njegovo vraćanje na originalnu (staru) lokaciju, pa do današnjih dana, nije se ni korak kročilo u tom pravcu.

Imajući u vidu rezultate geofizičkog ispitivanja (2020.g.), koji nedvosmisleno pokazuju da ispod lokacije gde je bio do nedavno Konak nema arheoloških ostataka i da treba što pre pristupiti rekonstrukciji i ugraditi u njega oko 60 odsto sačuvane originalne građe.

Ponavljam, to treba uraditi što pre jer preti opasnost od uništenja tog materijala, koji greškom stručnjaka pomenutog Republičkog zavoda nije konzerviran i ne može čekati više ni dana.

Sa druge strane, odgovorni organi iz Arilja ne pokazuju želju da se obavi pomak, stalno se odlaže, čeka (šta?) da neko drugi to uradi (ko?) i na kraju krajeva utisak je da nas dobronamerne građane Arilja ignorišu.

To rade faktori koji u stvari treba da vode (predvode) ceo postupak oko rekonstrukcije, a ne mi.

Ignorisanje je jedan od najneprijatnijih osećanja, koje mi u starom i sada u novom „Udruženju građana za spas Konaka serdara Jovana Mićića, knjaza rujanskog“ imamo ispred sebe, kao neprobojni zid, kao nevidljivu opaku silu koja kao i Sizifu ne dozvoljava da ispne stenu na vrh planine.

Evo, još jednom molim građane Arilja: razmišljajte šta da radimo, razgovarajte međusobno, sa prijateljima, komšijama.

Slobodno mi se javljajte na moju imejl adresu. Primetio sam, da neki komentatori nisu dovoljno upoznati ili iznose nevažne činjenice, koje su davno razjašnjene , kao na primer: „Nije to pravi Konak S.J.M.“, ili: „Konak je srušen“ i tako dalje. Ovo su mišljenja, koja razvodnjavaju suštinu i nepovoljno utiču na naše nastojanje, a nisu od značaja, niti su istiniti.

Možda se isuviše često javljam, verovatno i ponavljam, ali osećam potrebu, da upozorim na činjenice kod ljudi, koji će pomoći opštoj stvari, a nisu dovoljno upoznati sa našim nastojanjima.

Cilj nam je, da uskoro zakažemo u Arilju tribinu na kojoj će moći da se razgovara, da se pokazuju važna dokumenta, da se upoznajemo i da krenemo u što većem broju, i da ako Bog da uskoro se pojavi Konak u blizini crkve i da se ostvari želja većine građana Arilja, na naš ponos i radost.

Autor je akademski slikar i pisac iz Beograda

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.