Izborna farsa u Velikom Trnovcu - četvrti čin 1Vojkan Ristić Foto: Privatna arhiva

Posle presude Upravnog suda po žalbi „Koalicije Albanaca – Ujedinjena Dolina“, članovi RIK nisu mogli ništa drugo no da zakažu još jedan izlazak na izbore 1.089 etničkih Albanaca na biračkom mestu broj šest u zgradi OŠ „Muharem Kadriju“ u Velikom Trnovcu koje će biti održano u četvrtak, 23. juna.

Tako je famozna srpska „izborna tombola“ sa diletantskim i proračunatim dešavanjima, još jednom pripala Albancima na jugu Srbije u njihovom medijski najpoznatijem selu.

Prvi put se glasalo 3. aprila, a potom još dva puta na ponovljenim izborima (28. aprila, 27. maja).

Veliki Trnovac je postao (zlo)upotrebljeni centar postizbornih dešavanja zbog čega na konstituisanje čeka i srpski parlament, ali i Vlada Srbije.

Zna se kome to najviše odgovara – nikome drugom no Voždu Vučiću, koji sasvim svesno dobija na vremenu da „detaljno razmisli“ o sastavu svoga kabineta i dodatno amortizuje ambicije svoga koalicionog partnera Ivice Dačića.

Iz albanske perspektive sve izgleda demoralizujuće i smešno. Ljudi u Velikom Trnovcu, njih nešto više od hiljadu birača, odavno ne veruju u bilo kakvu „političku perspektivu“, kada im se nameće isključivost „za“ i „protiv“, a dovedeni su u takvu situaciju.

Njihov sunarodnik, i sam rođeni Trnovčanin Šaip Kamberi iako sa većim kredibilitetom kao „srpski opozicionar“ u odnosu na Vučića, sada je doveden u situaciju da maltene nekom vrstom „iznude“ traži podršku za svoj poslanički mandat u Skupštini Srbije.

Generalno Albancima sa juga Srbije, bar onima koji nisu direktno vezani za koordinate različitih oblika institucionalne vlasti, odavno malo znači da li će, ili ne imati svoga predstavnika u „Vučićevom parlamentu“.

Očigledno da to mnogo više dobija na političkoj težini u međunarodnoj zajednici (SAD, Velika Britanija, EU, OESCE) pa sve liči na nekakvu „globalnu principijelnost“ stranog faktora koji želi da i sasvim „legitimno“ posle još jednog glasanja Albanci imaju svoga parlamentarca.

Činjenica da bi prolaskom Šaipa Kamberija, posle četvrtog „repesaža“ na glasanju, u Skupštinu Srbije, socijalisti izgubili jedan mandat pokazuje nameru o kojoj se odavno spekuliše da Vučić ne želi momka iz Žitorađe za premijera.

Da je obrnuto, predstava „Velike farse u Velikom Trnovcu“ odavno bi pala u zaborav.

Ovako Albanci su iskoristili „pauzu“ da obiđu svoje pristaše u Vašingtonu u NJujorku, a Vučić da još jednom slaže kockice i dodatno amortizuje političku javnost kojoj je sve manje bitno ko će naslediti premijerku u Nemanjinoj 11.

Ponovljeno glasanje, još jednom u Velikom Trnovcu je samo „kolateral“ za navodno „legitimno“ zaokruživanje izbornog ciklusa u kome je najmanje bitno da li će Albanci imati svoga poslanika, jer, kao i u sportu „potrošnja vremena“ ne dovodi do promene rezultata na semaforu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.