Ko jednom uzjaše foteljskog konja

Ostavite komentar


 1. У патријахалној Србији се каже да не ваља чинити лоше да се не врати деци а сада модерни кажу да је то заосталост и затуцаност.

  1. Njegoš pripada samo i isključivo čitaocima njegovih dela, a ne narodima ili kleronacionalističkim političkim partijama. To biste znali da ste (Njegoševe i ne samo njegove) knjige uopšte čitali.
   Autorki teksta kapa dole na napisanom.

   1. Ko su vaši a koji su moji. Njegoš je moj, što ne isključuje mogućnost da je i tvoj. Samo mi se čini da ti nisi svoj.

    1. Da li je Njegoš „naš“ ili „vaš“ govore slikovito sledeće činjenice:
     Republika Srbija na čelu sa SNS-om i SPS-om nije imala zvaničnu proslavu 200 godina od Njegoševog rođenja.
     Država Crna Gora na čelu sa DPS-om i SDP-om je Njegoševa dela u školskom programu marginalizovala zato što piše o Kosovskom zavetu, Prahu oca Srbije (osnivaču moderne Srbije), Panslovenstvu, Srpstvu (kao ideji, kao kulturi, ne nacionalnosti ili etničkoj pripadnosti). a SR Crna Gora je srušila Njegoševu Zavetnu crkvu na Lovećenu i izgradila protivno celokupnoj tadašnjoj kulturnoj javnosti 70tih sramotni mauzolej. Njegov grob su 7 puta prekopavali.
     Eto Vam odgovora „čiji je Njegoš“. Pripada samo njegovim čitaocima. Njegošu je i Srbija i Crna Gora mala. Njegova je večnost.

 2. Sjajan i gorak tekst.
  Milice, možda ima i malo pravde u ovakvom svijetu.
  Ne tako davno moj djed je govorio :
  Nekad se (pravda) vraćalo u devetim opancima (koljenu),
  a sad u prvim. Nedavno sam čitao jedan tekst u kome je vršena analiza velikih bogatstava zadnjih dvjesto na ovim prostorima :
  ni jedno nije trajalo duže od 50 godina.
  Kako brzo došlo, tako brzo i otišlo.

 3. Autorka kaže: „Nazovimo stvari pravim imenom“. Pa, nazovimo onda tog direktora pravim imenom – i prezimenom. I dotičnu učiteljicu, pa „da im vidimo crno lice“. Ovako sve liči na basnu. Bio jednom jedan… Naravno da je to lakše reći nego dokazati, pošto bi i sama učiteljica to iz razumljivih razloga porekla. Čiča-miča i gotova priča.

 4. Ostalo je da se svi ateisti i antiateisti udruže i poskidaju sa nebesa ove lažne bogove što su se samoustoličili i glume Zevsa.

 5. Hvala Milice, zadovoljstvo je bilo čitati Vaš lični stav! Hrabri saznanje da postoje mladi obrazovani ljudi koji jasno vide i još bolje opisuju opštu sliku stanja društva i vremena u kojem nam traju životi. Nadam se da Vaše znanje i lepotu nećete odneti u neku tuđinu, jer to polako ali sigurno postaje srpski običaj, i „ostaviti nas same“ na milost i ne milost poturicama… Sve najbolje Vam želim.

Ostavite komentar


Lični stavovi

Naslovna strana

Naslovna strana za 8. decembar 2023.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Cetković - E-play

Dnevnu novinu Danas jako cenim i poštujem pre svega zato što je jedna od retkih koja ima rubrku o kulturi i sceni.