Milorad Bracanovićje, prema odluci Vrhovnog suda Srbije, na uslovnoj slobodi i napustio je požarevački zatvor. On je bio pravosnažno osuđen na dve godine zatvora zbog neprijavljivanja pripremanja krivičnog dela – ubistva Ivana Stambolića i pokušaja ubistva Vuka Draškovića u Budvi. Bracanovićse u zatvoru nalazio od septembra 2007, a kazna mu je isticala 16. maja ove godine.


Kaznu je izdržavao u požarevačkom zatvoru „Zabela“, i to u najstrožem, sedmom paviljonu, zajedno sa trojicom osuđenih bivših pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO), zbog učešća u ubistvu Stambolića – Brankom Berčekom, Leonidom Milivojevićem i Dušanom Maričićem.

Za Bracanovića kažu da je bio karijerni kontraobaveštajac. U službu državne bezbednosti je stupio sedamdesetih godina i u njoj je obavljao značajne funkcije do sredine devedesetih. Postoji i priča da je svojevremeno konkurisao i u gradskom SUP-u, ali da je bio odbijen zbog „emocionalne nezrelosti“, te je primljen u Državnu bezbednost.

Nakon 1995. godine Franko Simatović, osnivačJSO, „zalaže“ se za njega, tako da Bracanovićpostaje posebno poverljiv oficir bezbednosti te jedinice. U vreme dok je Bracanovićbio na mestu oficira za bezbednost, pokušana su dva atentata na Vuka Draškovića, dogodilo se hapšenje i ubistvo Ivana Stambolića, ubistvo novinara Slavka Ćuruvije…

Svedoci-saradnici su ga na suđenju za ubistvo premijera Zorana Đinđića, optužili da je bio glavna veza Milorada Ulemeka Legije i zemunskog klana u Državnoj bezbednosti. Svedoci su detaljno pričali kako je zemunskom klanu davao podatke o prisluškivanju i praćenju, ali i da je sprovodio određene mere prisluškivanja na predlog Ulemeka.

Bracanovićje nakon 5. oktobra 2000. napredovao u DB-u, smatra se zbog određenih „zasluga“ tokom oktobarskih promena, tako da je postao šef Sedmog odeljenja za tajno praćenje i prisluškivanje, a novembra 2001. je imenovan za zamenika šefa BIA. Bio je to kompromis posle pobune JSO. Smatra se da je to bila ideja Ulemeka da bi mogao da kontroliše rad službe.

Na funkciji zamenika direktora BIA ostao je do početka februara 2003. Nakon ubistva Đinđića marta iste godine, Bracanovićje uhapšen u okviru policijske akcije Sablja, zbog osnovane sumnje da je u vreme režima Slobodana Miloševića zloupotrebljavao službeni položaj.

Bracanovićje rođen 1954. Oženjen je Biljanom i ima dvoje dece.

 

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.