Posle višegodišnje političke ilegale, Milica Pejanović Đurišić vraća se na velika vrata na političku scenu Crne Gore – kao prva žena u istoriji koja će voditi ministarstvo odbrane te zemlje. Nakon polaganja zakletve na funkciju, Đurišićeva je istakla da je oduvek bila spremna da se bavi stvarima koje ne idu baš glatko i zahtevaju veliki angažman, jer izazovi je na određeni način motivišu kad je politika u pitanju.


Premijer Igor Lukšić, koji naglašava njen lični autoritet, političko i diplomatsko iskustvo, očekuje da će Đurišićeva dati značajan doprinos naporima ka punopravnom članstvu CG u NATO. Da je ovo imenovanje dokaz sazrevanja crnogorskog društva, smatra Atlantski savez CG, koji ističe da je izbor Đurišićeve korak napred CG na putu ka evroatlantskim integracijama. Za crnogorsku opoziciju, međutim, Đurišićeva ne poseduje profesionalno iskustvo za obavljanje poslova u oblasti odbrane, te je njeno imenovanje pre „kadrovska vrteška za privatne interese klanova u DPS-u“.

Milica Pejanović Đurišić spada u red političara prozapadne orijentacije. U političke vode ulazi krajem 1988. kao „prvoborac“ tadašnjeg „događanja naroda“, kada postaje deo novog rukovodstva. Provereni je kadar vladajućeg DPS-a, stranke čiji je jedan od glavnih osnivača. Mediji su pisali da je 1997, dok je obavljala funkciju predsednice DPS-a (ujedno ona je prva Crnogorka na čelu neke partije), Đurišićeva odigrala ključnu ulogu u vreme raskola u partiji, kada je podržala Mila Đukanovića u sukobu sa Momirom Bulatovićem. Često je pominjana kao mogući mandatar za sastav nove crnogorske vlade „suverenističkog bloka“.

Odbija da bude član delegacije DPS-a 1999. u razgovorima sa radikalima na Svetom Stefanu, jer ni pod kakvim uslovima nije želela da sedi za istim stolom sa liderom radikala Vojislavom Šešeljom. Oštro je 2002. kritikovala odluku o potpisivanju sporazuma o novim odnosima Srbije i CG, kada je „bojkotovala“ rad partijskog vrha. Pre nego što se potpuno posvetila naučnoistraživačkom radu bila je ambasadorka državne zajednice SCG u Belgiji i Luksemburgu, a potom i najviši diplomata CG u Francuskoj.

Milica Pejanović Đurišić je rođena 27. aprila 1959. u Nikšiću. Diplomirala je na Elektrotehničkom fakultetu u Podgorici, a doktorirala na Univerzitetu u Beogradu. Redovni je profesor informatike i telekomunikacija na Elektrotehničkom fakultetu u Podgorici. Tečno govori engleski, francuski i italijanski jezik. Udata je za predsednika Borda, direktora Montenegro erlajnsa Zorana Đurišića, sa kojim ima troje dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari