Ministar Đorđević i radnici iz Albanije 1Foto: dveri.rs

Olakšan proces dobijanja radnih papira za državljane Albanije, neminovno će dovesti do spuštanja cene domaće radne snage u građevinskoj i poljoprivrednoj industriji i dovesti do još većeg odlaska naših državljana u inostranstvo.

Da li ćemo i u vojsci i policiji takođe primati radnike iz Albanije?

Već duže vreme predstavnici Srpskog pokreta Dveri govore da će Vučićeva ideja „malog Šengena“ neminovno dovesti do smanjenja plata u mnogim granama industrije, kroz proces dovođenja jeftine radne snage. Takođe ćemo sa ovim nepotrebnim integracijama uništiti i onako slabo razvijenu primarnu prehrambenu proizvodnju u Srbiji.

Nedavno je ministar za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu zaštitu Zoran Đorđević u jednoj emisiji na RTS-u najavio da će se od 1. januara 2020. g, elektronski aplicirati u nacionalnim službama zapošljavanja kako bi radnici iz Albanije i Severne Makedonije po hitnom postupku dobili radnu dozvolu za rad u Srbiji. Ministar Đorđević to pravda „atraktivnošću“ srpskog tržišta, čime otvara mogućnost da uskoro i ogroman broj migranata postane predmet sporazuma za trajniji boravak i rad na teritoriji Srbije.

Samim tim će neminovno doći do pojeftinjenja srpske radne snage koja više neće biti konkurentna po ceni radnicima iz Severne Makedonije i Albanije čija je satnica za rad niža nego u Srbiji. Uskoro ćemo doći u problem kao i Grčka koja je preplavljena sa jeftinom radnom snagom iz Albanije.

Ovaj proces može ozbiljno da ugrozi stabilnost regiona i zato je neophodno da se stručna javnost upozna sa svim posledicama ovog sporazuma koji je bez ikakve najave i skupštinske procedure nametnut građanima Srbije.

Autor je narodni poslanik Dveri

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.