"Misli o vazduhu pre nego što ga ugledaš" 1

Već nekoliko dana kroz prozor stana u bloku 22, na Novom Beogradu gledam sivi vazduh. Mnogi bi rekli da je to samo magla. Ali ovo nije bila obična magla. To je zagađenje vazduha. I ono ubija. Polako, podmuklo.

Ove zime su merne stanice širom Beograda više od dvadeset dana beležile da je vazduh kontaminiran sa PM 2.5 česticama čije je svakodnevno prisustvo bilo čak i preko 250 mikro grama po metru kubnom i PM10 česticama, čije je svakodnevno prisustvo bilo preko 120 mikro grama po metru kubnom. To je Beograd svrstalo da nedeljama bude jedan od tri najzagađenija grada na planeti, juče u četvrtak 29. Januara ove 2019. Godine i najzagađeniji glavni grad na svetu.

A zagađenje ubija.

Opšte je poznato da se svaki uloženi dinar u prevenciju višestruko isplati kroz uštede u saniranju posledica u svakoj oblasti, a u ovom slučaju posledice padaju na već opterećen i osiromašen zdravstveni sistem. Neću citirati ovde istraživanja, regulativu Evropske unije i Svetske zdravstvene organizacije, ima toga mnogo i vrlo je egzaktno.

Moje pitanje je – kako smo došli do ovoga?

I možda važnije pitanje: zašto niko ništa ne radi da se ovaj problem reši?

Da li je realno da gradonačelnik, ali i svi ostali iz gradskih struktura, organa, agencija i sekretarijata, kojima su građani i građanke poverili posao zaštite javnog interes prave da ovaj problem ne vide? A vazduh u Beogradu se doslovce vidi!

Da li bar gradonačelnik kao doktor shvata ozbiljnost situacije?

Za mene, ovo je lično, ali i političko pitanje.

Političko je pitanje, jer ja ne želim da se pomirim da mi kao društvo nismo sazreli da izvučemo najbolje iz nas i da neke od najtežih problema sa kojima se susrećemo rešimo tako da ta naša rešenja – kako je moguće poboljšati kvalitet vazduha koji dišemo, vode koju pijemo i dostupnosti zemlje na kojoj uzgajamo hranu budu veliki iskorak napred i istinska inovacija za celo čovečanstvo u XXI veku.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “„Misli o vazduhu pre nego što ga ugledaš“”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.