Muke đaka i prosvetnih radnika sa sela 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Do početka nove školske godine je ostalo nešto više od mesec dana, a Ministarstvo prosvete izdalo je novu uredbu za školsku 2022/2023. godinu.

Po ovoj uredbi nastava u područnim odeljenjima i seoskim školama će se organizovati po kombinovanom sistemu, spajanjem više odeljenja ili će škole biti nepodeljene, gde bi sva četiri odeljenja viših razreda bila spojena u jedno odeljenje. Ovo je još jedna u nizu katastrofalnih odluka koje donosi ovo ministarstvo, a koja će imati velike posledice kako za učenike, tako i za prosvetne radnike.

Udruženja prosvetnih radnika, kao i prosvetni sindikati protiv su ovakve odluke, jer će ona naneti štetu celokupnom obrazovnom sistemu. Naime, đaci iz seoskih područja će sticati manje znanja od svojih vršnjaka u gradovima, čime će biti u neravnopravnom položaju pri upisu u srednje škole.

Sa druge strane, veliki broj prosvetnih radnika će postati tehnološki višak i umesto da našoj deci prenose znanje, završiće na birou rada. Očigledno je da se Ministarstvo prosvete vodi samo finansijskim momentom kako bi uštedeli novac u budžetu, ne vodeći brigu pre svega o kvalitetu znanja i budućnosti obrazovanja u Srbiji.

Pritom, taj novac nije ni preveliki i on bi se mogao uštedeti na drugoj strani, ako bi se, recimo, stalo na put kriminalu, korupciji i nameštenim tenderima, koji cvetaju u svim granama vlasti.

Autorka je predsednica Saveta Dveri za obrazovanje i nauku

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.