Na svu skupoću i fantomske provizije 1Foto: Luca Marziale / Danas

Kada pogledamo statistiku cena od početka godine finansijske usluge nisu poskupele uopšte. Ali ako pogledamo šta se dešava u stvarnom svetu videćemo da one banke koje nisu prošle godine povećale tarife uradile su to ove godine.

Održavanje računa je poskupelo skoro u svim bankama, svaka sitnica koja je do pre koju godinu bila besplatna sada se plaća. Ako želite da proverite stanje na računu na bankomatu to košta.

Ako želite čekove i to košta. I skoro svaka usluga košta više sada nego pre dve godine, a neke od njih se naplaćuju iako nikada nisu – na primer kada vam istekne platna kartica i kada odete u banku po novu to vam naplate.

Devizni račun koji ste otvorili da biste jednom nešto platili li sa kog plaćate povremene kupovine preko interneta, a čije je održavanje nekoć bilo besplatno, sada vas čak i bez ikakvog prometa, košta evro mesečno.

Kreativnost banaka u izmišljanju šta bi mogle da naplate klijentima deluje da je bezgranična, a neke od njih deluju kao fantomske – plaćaš, a ne znaš šta. Sve su to pojedinačno sitne provizije, ali samo treba pogledati izveštaj o naplaćenim naknadama da vas zaboli glava.

Prethodnih nekoliko godina kamatne stope su bile rekordno niske i koliko god banke jeftino nabavljale novac jeftino su ga i prodavale i tu nije bilo prostora za velike bankarske marže. Kako su prihodi od kamata opadali banke su poslovanje usmerile u dva pravca – smanjenje troškova i povećanje prihoda od naknada i provizija.

Veliki broj zatvorenih poslovnica i broj otpuštenih radnika svedoče o smanjenju troškova. Važna poluga za smanjivanje troškova je digitalizacija. Banke su neskriveno poručivale da njih košta kada klijent dođe na šalter i da je mnogo bolje i jeftinije da se poslovi kao što je plaćanje računa obave preko kompjutera ili telefona.

I sve su nudile i reklamirale besplatno korišćenje elektronskog bankarstva sve dok nisu klijente izbacile iz ekspozitura, a onda su počele da im naplaćuju i elektronske usluge. Banke su naravno pune objašnjenja zašto to mora tako.

Te velika ulaganja u digitalizaciju, te ulaganja u sajberbezbednost, te sve je to za korist klijenata. Ali sada opet rastu kamate i pitanje za banke je da li će spustiti naknade i provizije, kada opet budu masno zarađivale od kredita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.