Ne ubijajte dete ponovo 1Miljko Stojanović, Foto: Danas

Na Evropski dan žrtava – 22. februar, u Zaječaru, umesto da se govori o tome kako sprečiti nasilje i zločin, mediji su prepuni tekstova o ubistvu dvogodišnje devojčice.

Ovaj zločin je uznemirio sve građane ovog nekada mirnog grada na istoku Srbije, i podsetio na 2016. godinu kada je u Vratarnici pored Zaječara Vladica Rajković ubio i silovao trogodišnju Anđelinu Stefanović.

Ovo današnje ubistvo pokazuje da su, pored vršnjačkog nasilja, deca žrtve i nasilja u porodici.

Ono što nam je prvo zapalo za oko su saopštenja MUP-a, ali i saopštenje Centra za socijalni rad u Zaječaru.

Dok iz policije kažu da su uhapsili osumnjičenog, ali i „njegovu vanbračnu suprugu zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo zanemarivanje i zapuštanje maloletnog lica“, iz Centra za socijalni rad naglašavaju „da u dosadašnjem radu sa tom porodicom nije bilo prijava za zanemarivanje i zlostavljanje dece, niti je neko od roditelja bio prijavljivan za nasilje u porodici u odnosu na decu“.

Postavlja se logično pitanje da li je bilo propusta i gde?

Misija Unicefa saopštila je prošle godine, da je samo u 2021, u Srbiji, više od 8.000 dece bilo izloženo nasilju u porodici.

Viktimološko društvo Srbije je 20. februara podsetilo da je u 2022. godini ubijeno 26 žena, a čak šest u prvih sedam nedelja 2023. godine, dok je veliki broj žena i dece doživeo i neki vid seksualnog nasilja, uključujući silovanje.

Takođe, brojne osobe su bile izložene trgovini ljudima, proganjanju, različitim oblicima diskriminacije, imovinskim i drugim krivičnim delima.

Ponovni zločin nad žrtvom se događa kada ovakva tragična priča dođe do „žute“ štampe i tabloida, koji ne iznose činjenice o slučaju, već iznose detalje iz života porodice, pa je rodbina često, danima izložena „provlačenju“ kroz seriju tekstova, na naslovnim stranama takvih medija.

Pustite klikove, mislite šta je dovelo do toga da se takva tragedija desi. I dokle će prevencija nasilja nad decom biti samo deklarativna stvar u analizama koje se dese „posthumno“.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari