Ogradite Spomen-park Bubanj 1Foto: Freepik

Svedoci smo da se iz godine u godinu skrnavi Spomen-park Bubanj u Nišu, da malo-malo pa čitamo neprijatne vesti o dešavanjima na tom prostoru, da se redovno stvaraju divlje deponije kojih je sve više i pored redovnog održavanja JKP „Medijana“ i učestalih akcija raznih udruženja i grupa građana, da se nelegalno seče šuma koja okružuje Spomen-park….

To povlači za sobom stalne restauracije, rekonstrukcije i ponovna uređenja kompleksa, što iziskuje odvajanje finansijskih sredstava iz budžeta, a na štetu svih građana Niša.

Zbog toga Udruženje „Eko gerila Niš“ predlaže, po ugledu na slične spomen-parkove u Evropi i svetu, ograđivanje celog kompleksa ogradom sa kapijama na ulazu koje bi se zatvarale u večernjim satima i otvarale ujutru.

Ovakvo rešenje bi bilo efikasnije od rampi, koje ne bi sprečile upade vandali. Tačno je da bi to značilo veće izdvajanje sredstava ovoga puta, ali smatramo da bi na duže staze bilo isplativije. Kapije bi mogle da se zatvaraju u letnjem periodu u 21:00, a otvaraju u 7:00, dok bi se u zimskom periodu zatvarale ranije, mi predlažemo u 18:00, a otvarale u 8:00.

Autor je predsednik za Udruženje „Eko gerila Niš“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.