Patrijarha vratiti u Pećku patrijaršiju

Pet velikih izazova pred Porfirijem, novim poglavarom Srpske pravoslavne crkve

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

 1. Absolutno Patrijarh u Pecku Partrijarsiju – gde i treba da bude, na Svetoj zemlji i u Svetom Manastiru!

 2. Bilo bi mudro konacno razdvojiti Genocid koji su nad Srbima izvrsili Hrvati od njihove crkve. Katolicka Crkva je u sve bila umesana iskljucivo voljom, organizacijom i insistiranjem ustasko-hrvatskih Poglavnika i Doglavnika. Vatikan je bio zloupotrebljen od strane Ustasa, ali iz politickih razloga to ne zeli da prizna. Pokrstavanje Srba nije bila vatikanska ideja, vec hrvatska nacionalna politika Alojzija Stepinca.
  Trebalo bi podsetiti na cinjenicu da je Adolf Hitler takodje bio Katolik, ali nikada ni u jednom od njegovih brojnih nacistickih koncentracionih logora nije zabelezen ni jedan slucaj bilo kakvog ucesca katolickog svestenstva u zlocinima nad logorasima.
  Sa druge strane, u jasenovackim klanjima i zverstvima je aktivno uzestvovao hrvatski katolicki kler, na cega je Vatikan reagovao tako sto ih je sve izbacio iz svojih redova, daleko pre kraja rata, 1945te.

  1. Sad kad je izgrađena „faraonska grobnica“ na Vračaru za „sprske patrijarhe“ nema šanse da se odvajaju od sovje „faraonske grobnice“ te čak i sastanke tamo drže
   Nego gde autor „nađe 10 miliona vernika“ kada su u popisima kao „srbi i pravoslavci“ od 2000 izjašnjava sva brozova i mloševićava fukara jer nema opicije u popisu „izdajem harod i državu za splačinu“

 3. Tazno je! Otisli su sluge od predhodni faraona, da se mole njemu i njihov „Gospodar“ da im pomogne da izabere jednog od njihov svetski patriarh, a duhovnici sto voli samo jedinog Boga i njegov Sin Isusa Hrista su zatvorili oci da ne primete koga su sluge bivs faraona su zvali u pomoć i sada oni se oseti „sposobni“ da su dobili uz pomoc bivs faraona i njihov “ Gospodar“ svetski patriarh! Ali oni jos ne znaju koliko su oni svarno nesposobni uz pomoc bivs faraona sto je tamo na vracar u gronicu!

 4. To je trebalo da se uradi još 1989. Sada je možda kasno, a možda i nije. Naravno da bi bilo lepo da Patrijarh stoluje u Peći, 38 patrijaraha je do 1766. iz Peći upravljalo vernicima i sveštenstvom. Možda i Crkvi da se vrati naziv Pećka patrijaršija, umesto Srpska pravoslavna crkva.

 5. A zasto ne bi ljubitelji Kosova dali primer i preselili se tamo na celu sa mladjanom obradovicem, beckovicem & ostalom druzinom. Kada bi tamo bilo dovoljno vernika, mozda bi se i patrijarh pokrenuo na sveopste zadovoljstvo.

 6. Gospodin Djordjevic nema pojma o pravoslavlju , on nabraja navodno dobre osobine Porfirija koje pristaju politicarima i diplomatama a ne verskoj licnosti.Ja nisam video nekog nadeg politicara da ljubi ruku Papi kao sto to uradio Porfirije. On odobrava LGBti sto je u suprotnosti sa verom, nisam homofob kada iznosim ove cinjrnice. Djordjevic je dakle pravoslavno nepismen a prica sta treba da uradi SPC.

 7. Neće Porfirije u Pećku patrijaršiju, isuviše voli luksuz. Nikada nije ni trebalo da patrijrsi stoluju van Pećke patrijaršije. Osim toga, njegovo poredjenje A.Stepinca sa Svetim Savom, se ne moze zaboraviti…

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Lični stavovi

Naslovna strana

25. septembar 2021.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Nataša Miljković, TV novinarka

Danas čitam od samog početka. Pomagao mi je u emisijama koje sam radila, ali i u životu u Srbiji mi je pomagao.