Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

… koji su za sobom iznedrilo masu nezadovoljnika koji imaju širok spektar primedbi u odnosu na postupanje državnih organa i institucija, sa naglaskom na ličnosti koje obavljaju tu funkciju, sa naglaskom na predsednika Srbije, Aleksandra Vučića – o njemu neću trošiti reči – su realna prilika da se trenutni potencijal situacije dovede do tačke u kojoj je moguća promena trenutnih političkih okolnosti.

Formulacijom većeg broja zahteva za „ustupcima“ izvršne vlasti i kapitala bliskom vrhu SNS-a ili bilo koje stranke u vladajućoj koaliciji i diversifikacijom razloga zbog koji se izlazi na proteste se sami protesti daju priliku vladajućima da obesmišljavaju protestne skupove i tako umanjuju njihov potencijal i pravednost zahteva.

Zahtevati od vlasti da zatvore slučajeve koji su otvoreni ili nisu ni otvoreni, a medijski i javno su poznati – je najmanji zajednički činilac svih ljudi koji budućnost Srbije sa Vučićem na čelu i svoju ličnu vide baš na način na koji je vide i zbog toga izražavaju svoju pripadnost protestu.

PRAVDA ZA PRAVDU!

PRAVDA ZA SVE!

Nađite ubice Olivera Ivanovića!

Nađite ijednog nalogodavca bilo kog ubistva!

Nađite ljude iza fantomki u Hercegovačkoj ulici u Beogradu!

Nađite investitorku sa Pančićevog vrha!

Pokažite nam nam imovinsku kartu porodica funkcionera! Brata, šuraka, šofera?

Nek se otvore svi dosijei!

Bilo koji zahtev koji je od značaja za građane, mora da se istera na čistac i da ne zastareva.

Pravdu i odgovorne tražiti. Svaki dan. Verovati da postoji većina koja nepotkupljiva i pravdoljubiva i tražiti podršku od nje.

To što smo različiti, na stranu, prevaziđite, šetajte sa svakim ko je protiv nasilja nad institucijom građanina republike! Nikad ni nismo bili ideološki isti međusobno. Niti bih lično stao iza stavova onih koji su zajedno sa mnom na ulici. I neprijateljstvo je uočljivo. U situaciji gde nas izmaraju finansijski, psihološki i pravno, te podvrgavaju medijskoj torturi u cilju prelaska na njihovu stranu ili bekstva iz zemlje, u najboljem slučaju u političku apatiju, trebalo bi se ujediniti oko minimalnog i jednog zahteva.

Jedan zahtev!

Poštovanje zakona!

(čak i ovakvih)

PRAVDA ZA PRAVDU

Dajte da vidimo pravnu državu na delu! Ko su te sudije? Kakva je farsa sa Kosmajcem, Miškovićem, Dinkićem?

Da li ima iko pošten u celom pravosuđu da istupi i zahteva u ime naroda informacije koje imaju veze sa javnim finansijama i pravnim procedurama?!

Ko omogućava širenje dezinformacija na nacionalnim frekvencijama i u tiražima od stotine hiljada bez ikakvih posledica?

Pokažite nam ubice, ne udovice!

Treba odbaciti sve postojeće političke strukture koje planiraju da se okoriste nezadovoljstvom zbog postojećeg stanja, naročito one koje su svojim delovanjem i dovele do apatije građanski profilisanih glasača i osnaživanja trenutnih vlasti i stati iza lične borbe za istinu, pravdu i jednakost pred zakonom.

Jedini vid organizacije je izlazak na proteste i dizanje glasa protiv državnog nasilja.

Protiv protekcionizma i zaštićenih pred zakonom.

U ime naroda zahtevati odgovornost!

Pravnu i akademsku.

Ja se nadam da među vama ima makar jedan pravnik/ca, možda neki finansijski istražitelj/ka, stručnjak/inja možda svi zajedno, sa ogromnom hrabrošću, znanjem i sredstvima da pravno razvali ovu vrhušku, tako što će u ime naroda, da gura slučajeve do Strazbura i Nju Jorka, makar da ostane zabeleženo.

Pobuna je jedini put ka padu trenutne oligarhije koja pušta korenje u onome što je najnazadnije u Srbiji. Društvo bez druge osim egzistencijalne misli. Pogrešne uglavnom. Svako ima svoju publiku, neki je i plaćaju, to je jasno.

Umetnici i svi koji osećaju kreativni naboj ili bunt i želju da se izraze treba da se angažuju i da doprinesu tome što se zove stvaranje publike kao osnove republike. Da ovekoveče trenutak izlaska mase na ulice i mogućnosti promene trenutnog stanja u sistem u kom se teži pravnoj sigurnosti pojedinca i odgovornosti institucija građanima, zbog kojih i postoje. Nema se vremena za depresiju, eskapizam i autizam. Iako ste građani sveta, budućnost građana Srbije je u pitanju. Ako sad nije trenutak za prst u oko svima koji predstavljaju trenutni sistem i poredak, onda će sledeći biti još gori a vi ćete biti stariji! Ako planirate kontinuitet kao ideološki izbor i skrećete pogled zarad parčeta kolača od onih koji skrivaju ubice, razbojnike i kriminalce, onda vi niste ionako sa nama. Čak i ako ne izlazite na ulicu poklonite deo svoje pažnje, napravite nešto gde ćete izraziti svoju glad za pravdom i podršku za ulicu. Svoj bes protiv namernog vređanja inteligencije i svakog zdravog razuma, ili bolje reći logike i podršku za ulicu. Podršku za magistralu i podršku za svako skretanje pažnje na kriminal, korupciju i korišćenje uticaja. Podršku za najbliže i podržite borbu za pravdu na ulici. Mislim da ulici treba podrška. Ne jednom po jednom faktoru u masi, nego masi koja veruje svojim očima i na ulici je. Čine je svesni pojedinci u borbi protiv bezakonja.

Budi promena. Digni glas.

PRAVDA ZA PRAVDU!

PRAVDA ZA SVE!

VIDIMO SE NA ULICI!

POČELO JE!

Autor je multimedijalni umetnik iz umetničkog kolektiva Drama Mental Studio

Povezani tekstovi