Projekat Srbija 1Foto: Privatna arhiva

Srpski političko-socijalno-umetnički-projekat koji se već više decenija realizuje na naše oči, a da nije kao takav uobličen i u skladu sa dobrom praksom u pismenoj formi predstavljen. Biće, nadam se, to ovim tekstom ispravljeno bar delom.

Pre nego vam projekat obrazložim, priznajem da nisam mogao vremenski da ga definišem, tačnije da definišem njegov početak, a što se tiče kraja, on se ne nazire. Ono što je karakteristično je da u ovom političko-socijalno-umetničkom projektu učestvuju svi Srbi građani Srbije, voljno ili nevoljno, svesno ili ne. Da bi se u potpunosti i do kraja realizovao, potrebno je da svaki od čitalaca izabere po jednu karakteristiku iz dole postavljenih KARAKTERISTIKA.

Podsećam da, bez obzira što neki čitaoci neće želeti da u tome učestvuju a da neki naši sugrađani neće ni znati da ovaj projektni tekst postoji, na neki čudan način oni u tome učestvuju i odgovore lageruju ili pravilnije rečeno memorišu. U tom jedinstvenom projektu, dakle, učestvuju svesno ili ne svi Srbi (u daljem tekstu MI) i nosioci su ovog najdemokratskijeg projekta ikad u istoriji čovečanstva.

No, pođimo sa karakteristikama.

KARAKTERISTIKE 1: a) Realnost ne postoji; b) Ako realnost postoji, ona je udaljena i nedostupna; c) Ako realnost i postoji, ima se prilagoditi NAŠIM potrebama i vlažnim snovima ili ne treba da postoji.

KARAKTERISTIKE 2: a) MI nikada ne grešimo; b) I kada grešimo mi ne grešimo, jer mi nikada ne grešimo; c) Mi smo naše greške sakrili tako dobro da ih ne možemo nikad više pronaći, dakle, nema ih.

KARAKTERISTIKE 3: a) MI smo uvek u pravu; b) Drugi su uvek u krivu osim kada se slažu sa nama; c) MI smo najviše u pravu kada uopšte nismo u pravu, jer MI smo uvek u pravu.

KARAKTERISTIKE 4: a) MI nemamo probleme; b) MI probleme sklanjamo pod tepih a grbu na tepihu zaobilazimo; c) Problemi imaju nas jer MI nemamo probleme.

KARAKTERISTIKE 5: a) MI smo narod najstariji; b) MI smo narod najstariji; c) MI smo narod najstariji.

KARAKTERISTIKE 6: a) MI smo narod hrabar; b) MI smo narod najhrabriji; c) MI smo narod hrabriji od najhrabrijeg.

KARAKTERISTIKE 7: a) Demokratija se ne maže na hleb; b) Demokratija ne postoji; c) Demokratija je šarena laža.

KARAKTERISTIKE 8: a) MI nikad nismo hteli tuđe; b) MI svoje ne damo a tuđe nećemo, a kad hoćemo to je zato što je to naše i gotovo; c) MI se saginjati nećemo, osim ….

KARAKTERISTIKE 9: a) LJudska prava su gluposti imperijalizma; b) Zna se oduvek, jači tlači; c) Jači tlači, tlači jači, sve ostalo je foliranje.

KARAKTERISTIKE 10: a) MI volimo diktatore a diktatori vole nas; b) Diktatori nisu diktatori već vođe slobodnog sveta; c) Slobodni svet ne postoji jer jači tlači.

KARAKTERISTIKE 11: a) MI mrzimo Zapad; b) Zapad je dekadentan; c) Zapad je jedno telo i jedna ideja i to neprijateljska.

KARAKTERISTIKE 12: a) Zapad mrzi Srbe; b) Zapad mrzi Srbiju; c) Zapad mrzi NAS.

Na osnovu izbora koje svak napravi imamo milion ličnih projekata ili pogleda koji čine NAS i u kojem smo se, bez obzira na razlike, složili jer samo sloga Srbina spašava. Projekat podržavaju SANU, SPC, politička i intelektualna elita, iako formalno nisu učestvovali u razradi.

Retki i malobrojni izuzeci imaju se proglasiti nepostojećim i tako se prema njima treba ophoditi. A otkriću vam i u čemu je veličina ovog jedinstvenog najdemokratskijeg Političko-socijalno-umetničkog projekta. Projekat će nastaviti da postoji i kad Srbije ne bude više. Živela Srbija!

Autor je vajar

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.