Sikter, "naš narode", motka je za tebe 1Foto: Lična arhiva

Nikolić Radomir, nesporno je, nadasve voli narod. Stoga kad o narodu govori, s milošću često mu veli – „naš narod“. Prosto, taj njegov „naš narod“ mazi. Kao milosnicu. Tako ga zamiluje da mu ga žao više ostaviti.

Vi ćete svakako znati šta se, ne bilo figurativno rečeno, može „naš narod“-u u dešavati dok tako intenzivno maženje traje.

No, sa osobitom voljom i radošću, na svoju i „naš narod“ polzu (pogodimo kom veću), Nikolić Radomir je sve svoje sposobnosti upro k narodu. On najviše voli da razmišlja, jer ne kaže ništa što ne misli – zbog toga se tako često ne pojavljuje pred narodom.

Nikolić Radomir je 27. juna, pošto je šest puta o tom mislio, izdao saopštenje narodu koji ga izdržava, a oca mu i materi godinama izdržava i plaća kompletan apartman s poslugom i boravak u državnoj vili na Dedinju, da je za takav, neposlušan narod  – koji ne sluša pamet svoju već tuđu i izdržava od svoje sirotinje  takve –  motka najbolja politika.

Radomir je učen čovek koji voli da šest puta misli pre no štošta kad-kad kaže a nekmoli – da ni ne govorim – učini. On je čovek koji je po svetu išao. Učio. On mora znati kako je najbolje narod lečiti od neposlušnosti.

Uostalom iza njega su stajali, i kad zatreba uvek su tu, sve stručni i visokoumni ljudi, koji takođe razmisle šest puta a onda klimanjem glave potvrđuju Nikolić Radomirove motke namenjene „naš narod“-u. Premda, nije podrška od njih od osobitog značaja.

Oni i jesu iza – da bi klimali glavom na Nikolić Radomirova šest puta razmišljanja.  Naime Nikolić Radomir nije čovek koji je samo po svetu išao, on je i čovek koji pažljivo sluša vesti iz tog sveta.

Tek, samo dan ranije – 26. juna – i do Nikolić Radomira stigla je vest iz Brisela: „Moraćemo da budemo disciplinovaniji… Ako to ne bude slučaj, vi znate da ću ja insistirati na teškim merama a o tome ću u danima koje dolaze da obavestim javnost…“

Šest puta je Nikolić Radomir razmišljao o ovoj poruci. Detaljno ju je proučio. Šta njemu valja činiti? Kako on pred javnost? A kako prede Njega?

Valja se posavetovati. Sazva tim. Zva Beograd, Dedinje. Kako postupiti? Narod obezobrazio, i to, štaviše, sad posle izbora. Kad predstoji formiranje vlade. Kad predstoje stranački izbori. Kad predstoji raspodela.

Kad valja što isposlovati. Na šta briselska poruka cilja? Šta činiti? Kako ne biti u nemilosti? Ščim pred Njega? Nadahnuće iz poruke?

Koje su to  „teške mere“ koje valjam primeniti na  „naš narod“? Treba pokazati vernost. Da se poruke pažljivo slušaju. Slede. Pred „naš narod“ treba biti veliki. Ali pred većim od sebe? Međutim, nakon izbora „naš narod“ se više ne broji među one koji odlučuju. I? Nakon šest puta razmišljanja – zapovedi – Sikter – „naš narod“- u, motka je za tebe!

Autor je politikolog iz Požege

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.