Pa evo, usudiću se da je javno iznesem. Vreme je da pređemo na novi kalendar. Ima dva razloga zbog kojih bi to bilo korisno.

Prvi je, da svi hrišćani slave: Božić, Uskrs i Novu godinu istog dana. Svi smo mi jednaki pred Bogom, a svako će polagati svoje račune, kada dođe vreme za to.

Drugi razlog je lokalnog karaktera, to jest našeg, srpskog. Slaveći najradosniji hrišćanski praznik Hristovog rođenja, vernici se pripremaju za taj dan, molitvom i postom. Za to vreme traje proslava Nove godine po novom kalendaru! Niko ne pravi pitanje, zašto se sada primenjuje novi kalendar i slavi se „po novom“? Slavi se pompezno, uz svestranu pomoć i podršku države, medija, sa reklamama na sve strane, sa trpezama punim mrsne hrane, sa muzikom i igrom…

U tom proslavljanju Nove godine po novom kalendaru učestvuju skoro svi građani, na razne načine. Zaboravlja se na božićni post.

Zašto je to tako? Kome je to potrebno? Ovo nas odvlači od prave vere, običaja pravoslavlja, na jedan, rekao bih, brutalan i vulgaran način.

Ako bi se Božić slavio 25. decembra, tada bi se post lepo okončao i dočekao veliki praznik, a proslava Nove godine bi se slavila posle Božića, na već naviknuti način, ili, kako ko hoće. Ovim bi se sve uskladilo i sve bi bilo na svom mestu.

Autor je akademski slikar i pisac

Povezani tekstovi