Snežne (ne)istine 1

Ono što je očigledno u Srbiji ne mora da bude istina. Pao je sneg i izazvao kolaps.

I svi smo to i videli i osetili.

Zaglavljeni u smetovima, dreždali na stajalištima javnog prevoza, gledali zatečene putare, oborena stabla i bandere, udarali prtine po gradskim ulicama, a srpska sela bila su bez struje…

No, je li se to stvarno dogodilo?

Meteorolozi su, na vreme, najavili sneg.

Čelnici države i lokalnih samouprava su nas tešili da ne brinemo, da je sve spremno za zimu, da mehanizacija lokalnih i državnih preduzeća jedva čeka da se „obračuna sa snegom“, da imaju dovoljno soli i rizle.

Onda je, u nedelju, pao sneg i izazvao kolaps u saobraćaju, posebno u prestonici, čiji gradonačelnik reče da je „najvažnije to što komunalne službe i zaposleni u njima daju svoj maksimum“ i da, „sve funkcioniše dobro“.

Možda je obnevideo od beline snega na ulicama, pa nije video promrzle bake i deke kako drežde na stajalištima i ljude koji satima pešače do svojih odredišta, izbegavajući oborena stabla.

Nije se moglo ni do prestoničkog aerodroma.

Manjkalo je putara na auto-putevima, posebno na putu Miloš Veliki.

Na barskoj pruzi, kroz užički kraj, putnici su satima bili u zavejanim vozovima.

Ipak, da nije onako kako jeste, obavestio nas je ministar Toma Momirović.

Kako su se dokazi o „našoj“ istini širili društvenim mrežama, zahvaljujući vozačima – reporterima sa lica mesta, država je uzvratila „svojom“ istinom.

U video-snimku ministar je dokazivao da je „sve u redu“, da su svi državni i proiritetni putevi očišćeni, da se saobraćaj odvija oteženo i da je to normalno, kada u jednom danu padne toliko snega.

Međutim, Momirovića su kasnije snimili kako na auto-putu gura jedno vozilo zaglavljeno u snegu.

Mimo „sjaja“ na državnim džadama, život bi trebalo da teče i u unutrašnjosti Srbije.

Međutim, u užičkom, čačanskom i delu drugih regiona, i ove zime, hiljade domaćinstava u prigradskim naseljima i selima čekaju i putare i ekipe EPS-a.

Oni nisu „prioritet“, a i žive na „nepristupačnim terenima“ na kojima, „pod težinom vlažnog snega“, padaju trule bandere. Oni nisu ni u fokusu „državne istine“, a i da jesu – nemaju struje za „šerovanje“ sopstvenih dokaza o tome da ništa nije u redu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari