Šta je Vučić obećao Zapadu oko Kosova 1Foto: Medija centar

Poštovani gospodine Predsedniče,

Povod da Vam se obratimo na ovaj sveti dan za sve Srbe (Vidovdan) je teška politička situacija sa kojom se mi Srbi sa Kosova i Metohije susrećemo. Slobodu da Vam pišemo nalazimo u tome da ste Vi naš iskreni prijatelj. Sigurno se sećate da smo mi Srbi iz južne srpske pokrajine 15. marta 2011. godine u prisustvu više od 500 narodnih predstavnika u Domu kulture u Zubinom Potoku doneli povelju u kojoj se proglašavate za našeg počasnog građanina. Povelju je primio ondašnji šef ruske kancelarije u Prištini Andrej Šogorov koji je obećao da će Vam 23. marta 2011. godine prilikom Vaše posete Beogradu i predati. Verujemo da je on to i učinio.

U istoriji rusko-srpskih odnosa Srbi su se ruskim vladarima žalili na brojne srpske neprijatelje. Od Mlečana, Turaka, Nemaca, i dr. Prvi put u našoj istoriji Srbi trpe od „preterane kooperativnosti“ sopstvene vlasti.

Voljom predsednika Republike Srbije pogašene su institucije srpske države na Kosovu i Metohiji. Separatistima su ustupljeni srpski pravosudni sistem, policija, civilna zaštita… Prištini je dozvolom Beograda omogućen poseban telefonski kod kao i prijem u Međunarodni olimpijski komitet. Srpske sudije polažu zakletvu kod predsednika samoproglašene republike Kosovo Hašima Tačija, koji se opravdano sumnjiči za trgovinu ljudskim organima Srba. U ruskoj ravni to bi izgledalo kao da ruske sudije u Čečeniji voljom Kremlja polažu zakletvu ispred Šamila Basajeva ili Doke Umarova. Ili možda da Ruska Federacija dozvoli Dagistanu da ima poseban telefonski kod a Tatarstanu prijem u Međunarodni olimpijski komitet. Granica između Kosova i Metohije i ostatka Srbije, postavljena uz saglasnost Beograda, je tvrđa i od one između Rusije i Ukrajine.

Sada se predsednik Republike Srbije sprema da potpiše sveobuhvatni mirovni sporazum sa separatistima iz Prištine što bi, i de fakto i de jure, značilo odvajanje Kosova i Metohije od Srbije. Već spomenuti Hašim Tači ne krijući izjavljuje da posle takvog sporazuma samoproglašena republika Kosovo postaje član NATO pakta. Kaže da im je to Zapad čvrsto obećao.

Glavni razlog za ovakvu „preteranu kooperativnost“ predsednika Srbije leži u tome jer je on to obećao Zapadu prilikom dolaska na vlast. Tragična sudbina pokojnog premijera Srbije Zorana Đinđića jasno upozorava Aleksandra Vučića šta se dešava sa onima koji ne ispune obećanje. Građanima Srbije ustupanje Kosova i Metohije vlast pravda boljim životom po prijemu u Evropsku uniju.

Skoro svi prorežimski mediji u Srbiji ističu rusofilstvo Aleksandra Vučića gde se on sam hvali da se do sada trinaest puta sastao sa Vama. Prijateljskim odnosima sa Ruskom Federacijom želi da pokaže da za ovakvu politiku prema južnoj srpskoj pokrajini ima i Vašu podršku. Mi znamo da to nije istina jer smo više puta od Vas čuli da se status Kosova i Metohije mora rešavati u skladu sa Rezolucijom 1244. Preterana kooperativnost, da ne upotrebimo neku drugu reč, nije u duhu Rezolucije 1244 SB a suprotna je i sa važećim Ustavom Republike Srbije. Čudno deluje da vlast u Beogradu traži od Ruske Federacije da spreči ulazak „Kosova“ bilo da je to UNESKO ili Interpol dok ona sama omogućava „Kosovu“ da postane članica brojnih međunarodnih institucija i organizacija.

Nije naše da govorimo o rusko-srpskim odnosima ali primećujemo da se na perfidan način sprečava ulazak ruskog kapitala u Srbiju, da se humanitarnom centru u Nišu ne daje diplomatski status, a da vlast u Beogradu stoji na stanovištu da je Krim Ukrajina a ne Rusija. To smo čuli prilikom susreta Petra Porošenka i Aleksandra Vučića u Turskoj. Ako Vam kažu da je to zbog Kosova i Metohije, nisu u pravu, jer istina se krije u tome da ne žele da se zamere Zapadu.

Poštovani gospodine Predsedniče, mi Srbi sa Kosova i Metohije znamo da bi Vaša misija kod aktuelnih vlasti u Beogradu bila delikatna jer treba da ih ubedite u nešto što je svima jasno, da je bolje da Srbija bude veća nego manja. Treba da im objasnite da nikakve evro integracije ne mogu da kompenziraju gubitak teritorije, i to one koja je temelj srpske duhovnosti i državnosti kao što je Kosovo i Metohija. Ovo stoga što je naš predsednik u odvajanju Kosova i Metohije daleko otišao.

Ono što bismo mi želeli je da Vas zamolimo da bez obzira i ako Beograd potpiše sveobuhvatni mirovni sprazum sa separatistima, a od Vas bude tražio da omogućite samoproglašenoj republici Kosovo stolicu u Ujedinjenim nacijama da na to ne pristanete. Dokle god postoji Rezolucija 1244 u kojoj stoji da je Kosovo i Metohija Srbija onda je ono i stvarno Srbija.

Sve vlasti su prolazne pa i ova sadašnja u Beogradu. Nadamo se da će neka buduća vlast u Srbiji da poništi sve antiustavne i antidržavne sporazume koje je ova potpisala. Do tada ste nam Vi jedina nada da samoproglašena republika Kosovo kao država nikada neće biti međunarodno priznata.

Autor je predsednik Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari