Šta predsednica Vlade radi sa komandantom SNS jurišnika? 1

Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije, potrudila se da u istom danu bude na dve važne manifestacije – na „Paradi ponosa“ u Beogradu i na nadaleko poznatom „Grožđebalu“ u Vršcu.

Otkud Ana na LGBT paradi i šta je tamo radila – to svi znamo, ali nikom nije jasno šta je radila na zatvorenom sastanku u sedištu Grada Vršca sa izvesnim Brankom Malovićem, kafedžijom sa Novog Beograda i bivšim vozačem u Ministarstvu rudarstva!?

Reč je o čoveku koji nema nijednu javnu funkciju i koji zvanično sa privrednim, kulturnim i javnim životom naše lepe varoši pod Kulom nema ama baš nikakve veze. Istini za volju, Branku M. ne manjka stranačkih funkcija – on je potpredsednik Izvršnog odbora SNS-a i njihov politički komesar za južni Banat i Podunavlje, a to znači da je zadužen za efikasno funkcionisanje interesne grupacije koja se predstavlja kao Srpska napredna stranka – ali to po logici stvari nikako nije potreban i dovoljan razlog da u ime zvaničnih organa lokalne samouprave razgovara (pregovara?) sa jednom premijerkom.

Izgleda, međutim, da njihovom Branku baš zbog takvog angažmana sleduju i određene pogodnosti, gde svakako spada i sastanak sa predsednicom vlade. Brnabićeva je u Vršcu pričala o digitalizaciji (a o čemu bi drugom?), a o čemu je govorio Branko – nije nam poznato. Ni ovog puta kamere nisu uspele da zabeleže kako Branko priča, o čemu razmišlja, kakve planove ima za budućnost našeg Vršca i čitavog južnog Banata. Jedino što smo do sada javno mogli da čujemo direktno iz Brankovih usta, bili su nemušti pozivi „priđite amo slobodno, priđite amo“, upućeni narodu koji je organizovanim autobusima spontano došao da se pokloni Aleksandru Vučiću prošle godine na nekoj pustari u okolini Bele Crkve.

Kako je Branku pošlo za rukom da od novobeogradskog ugostitelja postane glavni premijerkin sagovornik za privredno-ekonomski razvoj južnog Banata? Kako je od vozača u Ministarstvu rudarstva postao neprikosnoveni naredbodavac gradonačelnicima, većnicima, direktorima ustanova i javnih preduzeća u svim južnobanatskim gradovima i opštinama? Zašto se Branku gradonačelnica Vršca obraća sa: „Da, Šefe“?! I konačno, da li je istina da je taj Branko išamarao tu istu gradonačelnicu, svoju partijsku koleginicu, u toj istoj zgradi Grada Vršca? Naime, baš uoči prošlogodišnjeg Grožđebala, iz Vršca stiže glas, čak i do Narodne skupštine, kako je Branko nešto mnogo ljut na gradonačelnicu Draganu, jer je dozvolila izdavanje građevinske dozvole za zidanje podruma za vino Rodoljubu Draškoviću, novopečenom vlasniku Vršačkih vinograda, pa je u toj ljutnji došlo i do šamaranja partijske koleginice. Glasine nikad nisu ni demantovane ni potvrđene, ali ono šta nije sporno jeste činjenica da od prošle godine Vršački vinogradi ne učestvuju u „Grožđebalu“ – manifestaciji koju su upravo oni osmislili i pokrenuli pre 61 godinu i čiji su glavni sponzor bili sve to vreme.

Rukovodstvo Narodne stranke nema dileme: drug Branko se i te kako razume u borilačke veštine, pa samim tim i u šamaranje. Narodna stranka je za premlaćivanje Igora Milenkovića, šefa svog Izbornog štaba u Smederevskoj Palanci, okrivila kik-boksere iz kluba „Srpska Sparta“ iz Pančeva koji su, kako tvrde, „pod kontrolom koordinatora SNS-a za izbore u Smederevskoj Palanci Branka Malovića“. Narodna stranke je tim povodom čak podnela krivičnu prijavu protiv Malovića i „njegovih kriminalnih saradnika“.

Sve ovo što običan svet zna o Maloviću i njegovim aktivnostima u okviru interesne grupacije, u narodu poznate kao Srpska napredna stranka, verovatno zna i premijerka Ana. Pa ipak, ona je izabrala upravo takvog čoveka za svog prvog sagovornika kada je prošle nedelje svratila na Grožđebal u Vršac. Premijerki očigledno ne smeta činjenica da je SNS izmestio čitav proces političkog odlučivanja iz institucija, da se najvažnije odluke više ne donose u Narodnoj skupštini i lokalnim parlamentima već u vrhu SNS-a, da je uspostavljena partijska državu u kojoj od volje partijskih poverenika zavise aktivnosti državnih organa. Pred našim i premijerkinim očima dešava se suspendovanje Srbije kao pravne države i obesmišljavanje celokupnog političkog sistema. Rukujući se sa Brankom Malovićem, komandantom SNS jurišnika, i uvažavajući ga kao jedinog i realnog nosioca celokupne vlasti u južnom Banatu, premijerka nam je poslala nedvosmislenu poruku šta su prioriteti njene vlade.

U jednom drugom delu Vojvodine, postoji isti ovakav politički SNS komesar, sa istim zaduženjima i privilegijama, s tom razlikom što umesto nadimka „Šef“ ima nadimak „Balvan“. Ana verovatno neće imati nikakav problem da popriča i sa njim, u punom komforu, u gradskoj kući. NJenog ekspozea se više i onako niko ne seća. Umesto digitalizacije, „Ana je tu“ da bi obezbedila balvanizaciju onog što nam je ostalo od države i društva. I potpuno je komforna s tim.

Autorka je potpredsednica Demokratske stranke

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari