Što se tiče političkog dela vidljivi su značajni pomaci, jer su se na prvom samitu u Berlinu 2014, po prvi put okupili svi lideri našeg regiona za istim stolom.

Brojni susreti na najvišem nivou pokazali su da postoji politička volja da se dijalog održi, jer brojna bilateralna pitanja možemo samo na ovaj način da rešimo. Uostalom, svi u ovom regionu imamo isti cilj, a to je članstvo u Evropskoj uniji. To je osnovni razlog zašto je osmišljen Berlinski proces, kao dobar polazni osnov za ostvarivanje tog cilja. On ne može da bude zamena za članstvo u EU, ali može implementacijom dogovorenog, pre svega brojnim infrastrukturnim projektima, da nas poveže i utiče na brži privredni razvoj (Sporazum o transportnoj zajednici, saradnja Privrednih komora).

Moramo mnogo više da se posvetimo zajedničkim interesima, odnosno onome što nas spaja. Dobar primer su aktivnosti Regionalne kancelarije za mlade (RAYCO) osnovane u okviru Berlinskog procesa. Razmena mladih, njihovo učešće u političkom životu mogu da doprinesu rušenju predrasuda koje postoje i dalje. Verujem da je glavni razlog za postojanje predrasuda to što ne poznajemo dovoljno jedni druge. Ovi mladi ljudi su na konkretnim primerima pokazali da mogu zajedno da se bore za svoje interese. Na inicijativu ove kancelarije organizovan je zajednički sastanak sa parlamentarcima Zapadnog Balkana. Zaključili smo da je ova vrsta saradnje izuzetno važna, posebno kada se menjaju zakoni koji se tiču mladih. Najzanimljivije je to što su se tada po prvi put u okviru Berlinskog procesa, sastali parlamentarci koji usvajaju sporazume dogovorene na samitima Berlinskog procesa.

Ovogodišnji samit u Londonu stavio je u prvi plan bezbednost kao temu. Velika Britanija izlazi iz EU, ali je i dalje deo Evrope. Potpuno je logično da je ova tema prioritet, posebno nakon migrantskog talasa 2015. i brojnih terorističkih napada. Iako EU još uvek nema zajedničku strategiju za rešavanje migrantske krize, Zapadni Balkan kao tranzitno područje mora da bude obuhvaćen tim rešenjima. Na ovom primeru se jasno vidi da je proširenje EU od obostranog interesa i da bi se odrazilo kako na stabilnost Zapadnog Balkana, tako i na stabilnost same EU.

Autorka je poslanica SNS i predsednica poslaničke grupe prijateljstva sa Nemačkom u Skupštini Srbije