Sve je isto - samo njega nema 1Foto: Luca Marziale / Danas

U odsustvu doživotnog predsednika Jugoslavije aktuelni predsednik Srbije pokušao je na čelu stola Konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja da popuni mesto druga Tita, kako govore zli jezici, a i oni zaduženi da Vučiću laskaju, svako u svom tonu.

Oni zli – da se zbog Vučićevog sastanka sa Sergejom Lavrovom u okviru Samita nesvrstanih – „Tito u grobu okreće“, oni laksavi – da je Vučić uspeo što ni Tito nije – da pomiri nepomirljive.

Oni malo objektivniji kažu da je uspeo samo da svrsta „nesvrstane“.

Neki od njih, kao Turska, odavno su svrstani u redove NATO alijanse, neki drugi, kao Rusija, koja se prvi put pojavljuje na samitu, odavno je svrstana u jedan od blokova u hladnoratovskoj podeli – na SAD i SSSR – od kojih su nesvrstani bežali.

A većina nekada nesvrstanih sada bi mogla da se uvrsti u autoritarne režime koji su, umesto ideje mira na kojoj je Pokret osnovan, izabrale put rata, pa i međusobnog, kao što su Iran i Irak.

U tu ekipu Srbija se i dalje, kao sukcesor nekadašnje Jugoslavije, savršeno uklapa.

Zaratila sa susedima, odnosno na unutrašnjem planu, pokušava da koketira sa svim blokovima, i skliznula je u autoritarizam negujući kult vođe, po ugledu na očeve osnivače nesvrstanih – Tita, Nasera i Nehrua.

Ipak, „ono“ vreme, vreme nesvrstanih, bilo je prepoznatljivo po velikoj Jugoslaviji, njenom značaju i ugledu u svetu uprkos ideološkim osporavanjima.

Ta i takva Jugoslavija sa nesvrstanim zemljama je gradila ekonomsku razmenu, izvozila i uvozila oružje, jačala industriju, gradila širom Afrike, imala izlaz na more…

Današnja Srbija, pa ni ostale bivše države, koje sve u Pokretu imaju samo status posmatrača, nisu uspele da zadrže, održe, pa ni obnove na ovom samitu, ni delić te razmene, saradnje, a kamoli društvenog ugleda.

Srbija je ovim domaćinstvom uspela da napravi potencijalnu epidemiološku bombu od skupa, da „suptilno“ progura nesvrstanima Sajam naoružanja, isprovocira Kosovo, obezbedi prostor za govornicom Rusiji i Miloradu Dodiku, i predstavi Vučića kao dobrog domaćina.

Neki bi rekli, po uzoru na stih iz popularne pesme – sve je isto samo njega nema – samo što ništa nije isto. Ni nesvrstani nisu što su nekad bili, a njega ima, druga Tita, ako je verovati i zlim i laskavim jezicima, samo u nekom drugom obliku.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Sve je isto – samo njega nema”

  1. Titić iz Jajinaca ne zna ni granice svoje zemlje,ali bi rado prisvojio ugled Tita i Jugoslavije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.