Uništavanje parka ispred Hrama Svetog Save 1Foto: Freeimages/cierpki

Projekat za ovaj važan gradski prostor, na kome se pored Hrama Svetog Save nalazi i Narodna biblioteka, inače objekat od izuzetnog kulturnog značaja, nije utvrđen putem javnog urbanističko-arhitektonskog konkursa, već je Srpska pravoslavna crkva direktni naručilac projekta, a autori rešenja su arhitekte Branislav Mitrović i Dejan Miljković.

Pored toga što je planirano potpuno uništenje parka kao takvog, projekat podrazumeva i izgradnju nove zgrade Patrijaršije SPC na parceli koja se nalazi u samom parku, a trenutno su u toku radovi na rekonstrukciji porte Hrama Svetog Save.

JKP „Zelenilo Beograd“ prema zvaničnom odgovoru koji je upućen neformalnom udruženju građana Vračar zona 3.1 na njihov upit, tvrdi da je angažovano kao jedan od izvođača radova na rekonstrukciji porte Hrama od strane Srpske pravoslavne crkve na čijem se zemljištu radovi i izvode, kao i da u sklopu realizacije ovog projekta nije vršena seča stabala.

Međutim, prekjučerašnja seča stabala na zelenoj površini oko porte Hrama Svetoga Save u potpunosti demantuje zvaničan odgovor ovog javnog preduzeća.

Pokušaji građana neformalnog udruženja Vračar zona 3.1 da dođu do zvaničnih odgovora na pitanja: „Ko je naručilac projekta za park i koja je uloga crkve u projektu?“, „Koji je poslednji plan detaljne regulacije za ovaj deo grada i koja je naznačena namena?“, „Da li je ovim planom i programom istovremeno predviđena izgradnja zgrade Patrijaršije?“, „Da li će biti raspisan arhitektonski konkurs za izgradnju Patrijaršije?“, „Da li se projektom preuređenja parka predviđa novi prostor za parkiranje građana i posetilaca?“ i dr, za sada su bezuspešni. Javno dostupna dokumenta su protivrečna (Republički geodetski zavod – katastar, Urbanistički plan grada Beograda i sl), a iz Grada je na zahtev za pristup informacijama od javnog značaja stigao zvaničan odgovor da Gradska uprava grada Beograda ne poseduje tražene informacije.

„Smatramo da treba da se poništi postojeće urbanističko-arhitektonsko rešenje i da se raspiše javni (anonimni) konkurs za pronalaženje optimalnog rešenja za park ispred Hrama Svetog Save kojim bi bio obezbeđen multifunkcionalan prostor koji ispunjava potrebe i interese svih građana i korisnika parka. Planirani projekat drastičnog smanjenja zelene površine koja ima ulogu u prečišćavanju zagađenog vazduha i snižavanju temperatura tokom letnjih meseci je poguban za ovaj deo grada. Pored toga, trenutne zelene površine koriste se za odmor starijih, dečiju igru, šetnje i ostale rekreativne aktivnosti, dok je spornim projektom predviđeno smanjenje broja klupa i dečijih igrališta što će nesumnjivo uticati na kvalitet života najstarijih i najmlađih stanovnika Vračara. Takođe, troškovi rekonstrukcije parka (najavljena cena projekta je 7,5 miliona evra) deluju iznimno visoki i građanima je potrebno transparentno prikazati gde ide njihov novac“, izjavili su građani okupljeni oko inicijative protiv uništavanja parka ispred Hrama Svetog Save.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.