"On je Vučić Aleksandar": Šta traže naprednjaci na TikToku? 1Foto: Skrinšot, Siniša Mali na TikToku

Kada je predsednik Srbije pre neki dan otvorio nalog na TikToku i obratio se budućim pratiocima sa “Zdravo, TikTokeri! Ja sam Aleksandar“, to me neodoljivo podsetilo na nešto i posle par sekundi sam se setila – na pesmu “On je Vučić Aleksandar”.

Vučić je, sećate se, opevan u čuvenom hitu Marije MaXime. Simpatične plavuše koja je pre nego što je zapevala, dramatičnim glasom izdeklemovala: “On, koji nam daje mir i odgovornost, koji se ne kaje.

Naša snaga i prevashodnost, naš spas, glas do Evrope i sveta. Neka čuje cela planeta – Vučić Aleksandar!”, pa onda kreće melodija i poznati stihovi…

Ne podseća ovaj Vučićev tiktokerski pozdrav na Marijinu pesmu samo zbog sličnog naziva, već i zbog osećaja koji izaziva u vama dok gledate njegove objave. Što bi mladi rekli, nekako je krindž.

Čovek koji se godinama upire da ostavi utisak ozbiljnog državnika, koga poštuju i cene u celom svetu, a po (političkoj) potrebi ga i mrze pa mora da im podvikne ili lupi šakom o sto, onako, državnički i superiorno.

Čovek koji gradi puteve, mostove, hramove, otvara fabrike, zapošljava ljude, hrani nas parizerom iz “bolje cene”, brine o penzionerima i šalje im pisma i pakete (uvek nekako pred izbore), razume se i u medicinu, deli opremu i podučava lekare kako se koristi…

"On je Vučić Aleksandar": Šta traže naprednjaci na TikToku? 2
Katarina Živanović, Foto: Miroslav Dragojević

Vučić ne stiže ni jedan praznik da provede sa porodicom jer radi, radi i samo radi, pa onda dođe na televiziju da se obrati naciji, “da objasni kako bi narod razumeo”, takav neshvaćeni politički genije koga opozicija i nezavisni mediji mrze i hoće da ga linčuju, čovek koji pretenduje da uđe u istorijske udžbenike (i hoće, ali ne onako kako je on zamislio), snima videe na društvenoj mreži koju mahom prate mlađe generacije poprilično nezainteresovane za politiku.

Zna Vučić vrlo dobro ko je njegovo glasačko telo, pa bi malo da se dodvori mladima koji tek stasaju za glasanje. Sinoć je Vučić pekao palačinke, što je izazvalo podsmeh na drugim društvenim mrežama, gde su malo “stariji”.

Džaba mu rabota, kažu politički analitičari i istraživači javnog mnjenja. Njegove palačinke nikog ne interesuju. Sem možda botove i Luku Kebaru koji je sa oduševljenjem napisao “Bravo predsedniče! Baš fino izgledaju te palačinke! Sigurno su veoma ukusne”. Transfer blama.

Odmah posle Vučića, nalog na TikToku je otvorio i ministar finansija Siniša Mali koji je, u duhu onima kojima se obraća, pokušao da bude duhovit. “Vau. Još jedan političar na TikToku, hehe… Rekli su mi da ovde kroz mali format, kapirate, „mali“ (hehe), mogu da objasnim razne stvari oko ekonomije i finansija. Vidimo se”, poručio je Mali.

Bolje da im je objasnio kako se pišu doktorati.

Vučić Aleksandar
Foto: Skrinšot TikTok

Ne treba zaboraviti pionira TikToka među naprednjacima – Gorana Vesića, ili “sićve011”.

„Ćao svima! Srećan sam što se nalazim na ovoj mreži, nemam puno iskustva ali pokušaću da se predstavim drugačije i ličnije i da vidite zaista kako radim i sa koliko želje radim“, obratio se Vesić u prvoj objavi na TikToku, pre dve godine, u vreme dok je bio zamenik gradonačelnika Beograda.

U jednoj objavi se obratio čak i na kineskom jeziku, kada je govorio o objavljivanju svoje „Knjige o Beogradu“ u Kini, a jednom se snimio i sa lemurom na glavi.

Ruku na srce, on i ima donekle uspeha na društvenim mrežama, jer je i njegovo političko delovanje umelo da bude zabavno. Setimo se njegovog putujućeg kombija kojim je rešavao probleme Beograđana pa je tako, recimo, problem opasne krivine u mladenovačkom selu Senaja rešio tako što je – postavio ogledalo.

Bežao je od građana sa promocije sopstvene knjige, slikao se u omiljenom (praznom) kafiću gde voli da popije kafu i “ćaska sa sugrađanima”.

Svaki glas je bitan, kažu analitičari u pokušaju da odgonetnu tajnu naprednjaka na TikToku. Srećom, izbori će brzo pa će prestati i ove “simpatične” i “duhovite” aktivnosti predstavnika vlasti, čije posledice decenijskog rada nisu nimalo simpatične i duhovite.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari