"Mnogo je, kume": Sinu Petra Panića oduzet lamborgini, ali da li će na tome stati? 1Foto: Screenshot Instagram @MUP Srbije

Opšte je poznata stvar da u ovom zemlji postoji kasta nedodirljivih – grupa pojedinaca sa imunitetom koji ih štiti od krivičnog, medijskog i svakog drugog mogućeg gonjenja.

Nije to neka tajna. Znaju to vlasnici tih ekskluzivnih prava, znaju to vrlo dobro u tužilaštvima i sudovima, o urednicima prodržavnih medija da ne govorimo. Znaju to i građani, barem oni koji žele da znaju.

Međutim, nisu tu stvari baš tako čiste. Poslanički imunitet, recimo, jasno je definisan u Ustavu i zakonu. Sve lepo piše, zna se šta pokriva, koga pokriva i pod kojim uslovima se skida.

Sa ovim neformalnim imunitetom, računica je kudikamo komplikovanija, jer nigde nije zapisana. Grubo govoreći, snaga imuniteta direktno je proporcionalna blizini epicentru političke moći u Srbiji. Što si bliže, to si zaštićeniji. E sad, jednačina se zamagljuje kod težine dela. Ako je delo dovoljno teško, onda postoji mogućnost da odgovaraš i pored relativno jakog imuniteta. Međutim, ako je delo isuviše teško, toliko da može da povuče i neke druge, onda možda budeš i sačuvan. Najzad, sve ovo zavisi od kost-benefit analize onog koji imunitete i deli. Sad ti lupaj glavu – jesi Jupiter ili vo.

"Mnogo je, kume": Sinu Petra Panića oduzet lamborgini, ali da li će na tome stati? 2
Foto: Radenko Topalović/Danas

Ko u takvoj situaciji može da krivi Uroša Panića što je pogrešno izračunao? Petar Panić, njegov otac, u javnosti je poznat kao bivši telohranitelj Vojislava Šešelja, a pišu ljudi da je i kum Aleksandra Vučića. Sad, jesu se radikali kumili levo i desno, češće desno, ali nije to mala stvar. U najgorem slučaju je negde u perferiji epicentra moći. Ko zna, možda i u širem centru.

Snimkom na kojem divlja po gradu skupocenim Lamborginijem i pritom vređa pripadnike policije, mlađi Panić je evidentno prešao crvenu liniju. Da li zato što je objavljeni snimak toliko upečatljiv da je postao viralan, pa došao i do medija, da li je u pitanju prosto sabiranje saobraćajnih prekršaja, tek policija mu je oduzela automobil.

Od daljeg toka postupka će se videti koliko je duboko zagazio. Iskustvo opominje da službene beleške i krivične prijave često nađu svoj put do neke fioke. Ako sve ostane na Instagram stranici MUP-a, onda ćemo znati da je po sredi samo opomena da se malo primiri.

Međutim, ukoliko postupak i krene onako kako zakon nalaže, to će samo značiti da je Uroš Panić prekršio nepisana pravila imuniteta.

Ali, pravila kao takva, obrni-okreni, biće neokrnjena. Sistem koji društvo deli na kastu nedodirljivih i one za koje važi vladavina prava ostaće netaknut.  

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.