Pisma čitalaca

Pismo uvažavanja i zahvalnosti listu Danas

Lažna obećanja za roditelje nestalih beba

Poštovani novinari,

Lažna obećanja za roditelje nestalih beba 1

Koristimo ovu priliku da vam odamo priznanje na vašem profesionalnom pristupu osetljivoj temi povrede ljudskih prava roditelja koji sumnjaju da su im novorođenčad oteta u porodilištima, a što je deo ozbiljnog organizovanog kriminala u oblasti trgovine ljudskim bićima.

Pohvalno je to što ste u potpunosti sledili naše stavove kao srpske nevladine organizacije i naše zastupanje interesa dece i roditelja i time dali podršku civilnom sektoru srpskog društva da pojača uticaj na Narodnu skupštinu kao zakonodavca i Vladu Republike Srbije kao predlagača budućeg Zakona koji bi regulisao ovu oblast.

Naš stav koji deli većina članova ovog i drugih udruženja je da se putem komisija ništa ne može rešavati, već samo zakonima i podzakonskim aktima. Naša politika zastupanja interesa dece i roditelja se ne slučajno poklapa sa vašim vrlo promišljenim podsećanjem gospođe Maje Gojković na njena javno dato obećanje da će predlog Zakona biti u skupštinskoj proceduri, a od toga za sada nema ništa.

Svako oklevanje u donošenju Zakona dovodi do još veće konfuzije između državnih organa i nevladinih organizacija koje se bore protiv trgovine ljudskim bićima (THB) u ovoj oblasti. Primena zakonskih procedura bi svakako smanjila broj žrtava trgovine ljudima u Republici Srbiji i doprinela da se od strane međunarodnih specijalizovanih organizacija UN i EU i međunarodnih nevladinih organizacija koje vode statistički pregled uspešnosti svih zemalja u borbi protiv THB, naša zemlja prikaže u povoljnijem svetlu.

Nedostatak zakonodavnog kapaciteta Narodne skupštine u ovoj oblasti sprečiće, između ostalog i zatvaranje Poglavlja 23. i 24. u Procesu pridruživanja EU.

Spremni smo da sa svoje strane, kao originalna srpska nevladina organizacija damo podatke o konkretnim slučajevima koji čekaju razrešenje primenom Zakona, a ne delovanjem pojedinih članova Komisije, kao što to čini gospodin Radiša Pavlović, koji predstavlja pravu karikaturu onoga što bi trebalo da bude strategija zagovaranja zaštite ljudskih prava u ovoj oblasti (daje izjave da vrši istrage u saradnji sa Policijom i Tužilaštvom, neovlašćeno vrši uvid u matične knjige rođenih i umrlih u Srbiji, preti saslušanjem članovima Udruženja i službenicima po državnim ustanovama, a istovremeno tvrdi da je ugrožen pretnjama).

Imenovanje gospodina Radiše Pavlovića, kao svojevrsnog „Balkanskog špijuna“, za člana državne Komisije, udaren je „glogov kolac“ nevladinim organizacijama u Srbiji. Molimo Vas da kao novinari obratite na njega pažnju i kritički se osvrnete na njegovo ponašanje i na njegova „obećanja“ i povežete ove dve ličnosti (gospođa Maja Gojković i gospodin Radiša Pavlović) sa dve fotografije iste veličine, jer ono što je bilo obećanje na strani Narodne skupštine Srbije, podjednako je kontraproduktivno za Republiku Srbiju, kao i ono što javno obećava Radiša Pavlović, preteći nekakvom istragama u Republici Srbiji!

Još jednom želimo da damo komplimente na Vaš način izveštavanja koji je objektivan i odmeren, kako u odnosu na državne organe, tako i na naše nevladine organizacije. Lično sam, baveći se ne samo zastupanjem pojedinačnih klijenata, već i zastupanjem grupa građana (Udruženje „Rtanj dobre nade“ u Boljevcu i Udruženje „Nestale bebe Beograda“ u Beogradu), ohrabrena načinom na koji Vaša redakcija nastoji da unapredi i oficijelni i civilni sektor društva u Srbiji.

S poštovanjem.

Autorka je predsednica udruženja „Nestale bebe Beograda“

Iako je predsednica Narodne skupštine Maja Gojković najavila raspravu o zakonu još početkom oktobra, o ovome ni reči

Lažna obećanja za roditelje nestalih beba

O usvajanju i izmenama zakona o „nestalim bebama“ na sednicama Odbora za pravosuđe Narodne skupštine Srbije nije bilo ni reči, iako je još pre dva meseca obećano da će se to pitanje razmatrati sredinom oktobra.

Lažna obećanja za roditelje nestalih beba 5Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Još početkom prošlog meseca predsednica Narodne skupštine Maja Gojković najavila je da će se o zahtevima roditelja nestalih beba razgovarati na sednici Odbora za pravosuđe polovinom oktobra, i to nakon pisanja medija i pritiska javnosti zbog toga što Srbija nije dostavila izveštaj Savetu Evrope o ispunjenju obaveza iz presude Evropskog suda za ljudska prava koja se tiče ovog slučaja.

Gojković je rekla da je od predsednika odbora Petra Petrovića dobila informaciju da je sa ministarkom pravde Nelom Kuburović dogovoreno da to bude polovinom oktobra, odgovarajući na pitanje Aleksandre Jerkov, poslanice Demokratske stranke, kada će Zakon o o utvrđivanju statusa i činjenica o deci nestaloj iz porodilišta biti usvojen.

Od tada su održane četiri sednice Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, međutim ni na jednom od ovih zasedanja nije bilo reči o obećanju koje je pred Narodnom skupštinom dato roditeljima. Zašto se ponovo odlaže ova tema, Danas je upitao i predsednika odbora Petra Petrovića, ali on nije imao više informacija.

– Nije se govorilo o tom zakonu, ali zašto verujte mi da ne znam, to je sve što mogu da vam kažem, rekao je Petrović za naš list. U međuvremenu ni od nadležnih skupštinskih službi nismo dobili odgovor da li će se i kada o ovom zakonu raspravljati i u čemu je zastoj.

Da je najveći problem to što vlast i ovo pitanje posmatra kroz političke boje a ne interes građana, smatra narodna poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov, koja je u više navrata pokretala ovo pitanje pred poslanicima.

– Ja već pet godina predlažem da se usvoji makar izmena krivičnog zakonika da krivično delo krađe beba ne zastareva, jer iz svih razgovora sa roditeljima vidimo da prođu godine dok oni shvate da nešto nije bilo u redu i često se desi da su zakasnili. Meni je apsolutno nejasno zašto poslanici ne žele da podrže taj moj predlog. Ja sam čak nudila da ako je problem to što ja predlažem da ću se povući da ne moramo kao stranka ni da učestvujemo u raspravi, samo da se to usvoji. Ali očigledno je to – ko nešto predlaže – važnija stavka od brige o ljudima koje mi treba predstavljamo, navodi Jerkov za naš list.

Rok SE istekao 1. oktobra, ministri razmatraju u decembru

Komitet ministara je u junu ove godine ponovo pozvao vlasti Srbije da preduzmu sve neophodne mere za rešavanje svakog pojedinačnog slučaja i da do 1. oktobra ove godine obaveste Komitet o preduzetim merama na usvajanju zakona o nestalim bebama. Ipak, Predlog zakona još uvek je zaglavljen negde u skupštinskoj proceduri, a Komitet ministara je ranije najavio da će ovu situaciju sagledati ponovo u decembru i naložio Sekretarijatu tog tela da izradi nacrt rezolucije u kojoj se poziva na preispitivanje ovog slučaja.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.

 

Komentari (2)

Ostavite odgovor

* Sva polja su obavezna
Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne komentare. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

  1. Zasto niste uzeli izjavu od Maje Gojkovic ona je prava adresa razlozi zasto zakon cami u fioci i koga krije ako sme da kaze, mi iz Kragujevca znamo. Radi se o Slavici Djukic-Dejanovic SPS joja je bila direktor KBC Kragujevac do 2000 godine kada je izjavila da je nasledjena praksa spaljivanja beba i obducentu Milanu Knezevicu 27 na listi poslanika SNS, spaljivao bebe u mengele krematorijumu KC Kragujevac, koji je izjavio da je svetski trend spaljivanja beba u ovom centru od 1971 godine. Ovaj spaljitelj treba da glasa za zakon?

  2. Pitajte Maju Gojkovic i Slavicu Djukic Djokovic Dejanovic zasto kriju skicu mengele peci u KC Kragujevac Mi je imamo ako treba dostavicemo Srbija je priznala spaljivanje blizanaca u nasem slucaju 18.08.1999 godine. Neka daju odgovore zasto su navodno spaljivane bebe?