Sitne duše sa krupnim ambicijama 1Foto: Canva

Veliki srpski pisac, satiričar Radoje Domanović, kao da je imao pred očima današnje vreme u Srbiji i ličnosti koje u njoj vladaju.

Napisao je: „Te sitne duše, koje imaju u sebi krupne ambicije, ne biraju sredstva; oni hoće da se čuju; oni hoće da se vide; oni žude da se istaknu; oni misle da o njima treba da se govori; oni traže da javno mnenje misli o njima kako su velike činjenice“.

Dosadašnji predsednik Aleksandr Vučić, drugi put izabran za predsednika na proteklim predsedničkim izborima, svečano je ustoličen i sledećih pet godina ponovo će sedeti na grbači naroda Srbije.

Svečani čin ustoličenja, do detalja je izrežiran. Građani su dovoženi autobusima iz unutrašnjosti, da bi ispred zgrade Narodne skupštine bili viđeni kao ogromna podrška sujetnog vlastodršca, koji iz sve snage žudi za pohvalama, ne birajući sredstva da ih dobije.

I u sali Narodne skupštine, 31. maja, u prepodnevnim satima, vladalo je oduševljenje među prisutnima kada se na govornici oglasio Aleksandar Vučić. Svi su, stojeći, dugotrajnim aplauzom pozdravili govornika, pokazujući na taj način koliko su mu odani, a sve u nadi da će ih vođa zapaziti i uvrstiti u svoju naprednjačku listu kadrova.
Sam čin polaganja zakletve bio je vrhunac Vučićevog licemerja, jer se zaklinjao na Ustavu koji je u protekom mandatu redovno kršio. A i na samoj zakletvi. I što je najbezočnije, zakletvu je položio držeći ruku i na Miroslavljevom jevanđelju, (što Ustavom Srbije nije predviđeno).

Valjda da bi pokazao svoju versku privrženost Srpskoj pravoslavnoj crkvi i time pridobio verski opredeljene građane, koji su pripadnost crkvi „overili“ posle polaganja zakletve, tako sto su se zajedno sa Vučićem prekrstili i dugotrajnim aplauzom ponovo ga pozdravili, zaboravljajući da je fariseje, slične Vučiću i njegovim naprednjacima, Hristos isterao iz hrama.

U svom govoru Vučić nije zaboravio da izrazi zahvalnost i Miletu Dodiku, koji mu je, najverovatnije, na proteklim izborima isporučio značajan broj glasača iz Republike Srpske. I koji je, istinu govoreći, kamen o vratu Srbije.

Dr Miroslav Todorović, Beograd

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.