Bitne su nam konstruktivne ideje 1Foto: Pixabay/Sakurayim

Jer, zaista, nismo znali da smo toliko samouvereni, toliko pametni i toliko sveznajući što sve, očigledno, zna autor pomenutog teksta. S obzirom da je ime i prezime autora poznato samo redakciji, nismo imali drugi put nego da kontaktiramo redakciju lista Danas, gde smo dobili odgovor da je u pitanju greška, da je autor pogrešio.

Čitav tekst nas je u potpunosti iznenadio jer, ako je istina ono što piše, mi smo sve do sada živeli u izgleda ogromnoj zabludi da se u agendi predsednice Vlade, kao jedna od polaznih tačaka, nalazi dijalog sa privredom i njeno povezivanje sa naukom.

Evo koliko juče usvojen je novi Zakon o trgovini i izmene i dopune Zakona o elektronskoj trgovini, koji su rađeni u saradnji sa vodećim digitalnim platformama, kao što je kompanija „Kupujem-prodajem“. Nećemo ići toliko daleko da nabrajamo sve projekte koje smo uradili i koje radimo (bar se nama tako čini) sa Inicijativom digitalna Srbija (DSI), poput IT odeljenja u srednjim školama, uvođenja raznih poreskih olakšica za inovacije i ulaganja u nauku, istraživanje i razvoj, pokretanje programa Master 4.0…

Fondacija Petlja je takođe, kad smo već kod IT odeljenja, pomagala u obuci nastavnika, kao i u uvođenju programiranja u osnovne škole. A kad smo već kod informacionih tehnologija, na otvaranju Google Merchant Account za Srbiju radimo sa organizacijom Serbian Entrepreneurs. Naravno, ukoliko sve ove organizacije i fondacije nisu plod naše mašte ili ukoliko sav naš minuli rad u prethodnih nekoliko godina nije jedan dugačak, naporan, zimsko-letnji san iz kog nas je trgla reč tajkuna i otvorila nam teške oči natekle od dugogodišnjeg spavanja.

Zahvaljujući saradnji sa NALED-om je uveden i sistem vaučera za sezonske radnike u poljoprivredi, koji na taj način imaju socijalno i zdravstveno osiguranje, što je nešto najnormalnije, a što do sada nije bio slučaj. Realnost je i da zahvaljujući primeni elektronskog sistema „eŠalter“ građani i privreda podnose posredstvom javnih beležnika zahteve za upis u katastar, bez potrebe da odlaze na šalter.

Kroz maglu se sećamo i sastanka predsednice vlade sa predstavnicima dijaspore krajem prošle godine u Palati Srbija, ali to je ipak prošla godina, možda je naše pamćenje kratkotrajno. Šalu na stranu, ako ostanemo pri dubokom uverenju da je krajnje nenamerno Srbija u ovom tekstu predstavljena kao zemlja u kojoj je na snazi komandna privreda nalik onoj u komunističkim zemljama tokom gvozdene zavese, dok je susedna država oslikana kao primer liberalne ekonomije u kojoj Vlada doprinosi razvoju privrede, naša odgovornost je da građanima Srbije kažemo istinu. Ukoliko je neko pročitao ovaj tekst, bez daljeg istraživanja o temi, zaista se mogao naći u ozbiljnoj zabludi što nam nikako nije cilj, a verujemo ni uredništvu dnevnog lista Danas.

Važno je da građani znaju da ova vlada ne misli da je bogom dana, najbolja i ne zanosimo se da smo popili svu pamet ovog sveta. Zato, i ovim putem, pozivamo SVE koji imaju bilo kakvu konstruktivnu ideju, kritiku ili predlog kako bilo građani Srbije mogu živeti bolje da nas kontaktiraju i sarađuju sa nama. Nije nam bitno da li navijamo za isti klub, da li glasamo za istu partiju na izborima, volimo li iste filmove, čitamo li iste novine ili gledamo istu televiziju. Bitno nam je da imamo isti cilj, a to je da mi, naša deca, naši roditelji, unuci, naše bake i deka sutra žive bolje u našoj zemlji. Čvrsto verujemo da je to cilj koji ne poznaje granice i naša je obaveza da, kao i do sada, sarađujemo sa svima koji su spremni da zajedno sa nama, najbrže moguće, trče ka tom cilju.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.