Pokušavajući da djeluje samouvjereno cijeloj Crnoj Gori se predstavio kao ortodoksni lažov. Novina je samo da mu ponestaje koncentracije.

Of šor firmu na Kipru Vagor investment limited, za koju je prvo negirao da je ima pa je suočen sa papirima priznao da je njegova, osnovao je sa ciljem da preko nje formalno postane suvlasnik bolnice Meljine i pripadajućeg zemljišnog kompleksa od 50.000 kvadrata.

Da bi sakrio tragove, kao formalni zastupnik firme upisana je druga osoba, a naš dogovor je bio da on i moje kompanije dijele zajednički udio 50:50, te da strateški partner bude Abu Dabi Capital Group sa svojim procentom vlasništva. Pozivam lažova koji se predstavlja kao predsjednik Crne Gore da kaže ko mu je osnovao firmu na Kipru i ko su mu svjedoci da je njegova.

U partnerstvo sa Abu Dabi Capital Group sam ušao na njegov zahtjev jer su Arapi bili vlasnici Crownel Hospital u  Londonu i namjeravali su da ulažu u zdravstveni turizam. Onda je 2008. došla ekonomska kriza, Arapi su prodali bolnicu u Londonu i izašli iz partnerstva u Meljinama, čemu je kumovalo i višegodišnje odugovlačenje sa  donošenjem odluka na nivou lokalne samouprave, neophodnih za početak investicija. Arapi su kasnije to prebili investicijom u Atlas capital centru i naplatili izlazak iz Meljina ukupno oko 21 milion eura, sa kamatama.

Do jednog od prvih mojih i Đukanovićevih sukoba je došlo kada je nešto kasnije istjerao iz Crne Gore Džejmsa Vilsona, koji je bio direktor projekta Porto Novi. Vilson je htio da sa svojim partnerima kupi kompleks Meljine, u koji se već bio uselio kao zakupac Titove vile. Đukanović nije bio zadovoljan visinom ponuđene cijene pa je preko Azerbejdžanaca natjerao g. Vilsona da podnese ostavku i uspio da ga otjera iz Crne Gore.

Đukanović mi je nametnuo Budimira Šegrta kao direktora bolnice Meljine, kome sam po njegovom nalogu platio školovanje u Londonu. Preko Šegrta je kontrolisao sve, a Šegrt je preko Glosarija i Montefarma zaduživao bolnicu i izvlačio pare, trošeći paralelno sa korporativne kartice ogromne sume. Njega je doveo u Meljine poslije propasti fabrike ljekova Laleta Sekulića. U Sekulićevom Habitfarmu je Đukanović, zajedno sa Vukašinom Marašem, takođe bio partner.

Da bi unaprijed pokušao da stvori utisak da nema ništa sa Meljinama svojoj novinarki je sinoć tražio da mu postavi to pitanje.

Prostor u Atlas capital centru od 5.000 kvadrata i 100 garažanih mjesta, koji on pominje, je prostor koji je pripao Atlas grupi poslije poravnanja sa Arapima, nakon njihovog izlaska iz projekta Meljine. On je upisan na Atlas banku i Đukanović, koji pokušava da natjera neke svoje biznismene da uđu u dokapitalizaciju Atlas banke, hoće da ga tako uzme i ostvari san koji je najavljivao preko svog tabloida Informer prije nekoliko godina. Sada gura jednu lokalnu banku, koju kontroliše njegov brat Aco Đukanović preko njihovog piona na mjestu izvršnog direktora, da napravi fiktivnu dokapitalizaciju Atlas banke, spoje banke i ponište kapital akcionara Atlas banke.

Zanimljivo je da glava hobotnice, koja za cilj ima da prva familija preuzme sve što vrijedi u Crnoj Gori, bolje poznaje portfelj Atlas Grupe, njene nekretnine, aktivu i poslove nego svoje firme kojih kao ne može da se sjeti i bolje nego portfelj Prve banke i prve familije. Zaboravio je kada je za spašavanje Prve banke jedan milion vrtio bezbroj puta, a ja mu iznosio rizičnu aktivu na Kipar kako bi očistio plasmane banke i prikazao bolje stanje kod regulatora. To dobro znaju Oleg Obradović i Milan Perović, koji su bili tada na čelu Prve banke.

Cilj mu je da nam otme imovinu kako bi prva familija kontrolisala ama baš sve u Crnoj Gori. Zato je i do detalja  upoznat sa firmom Kaspia, koju je pomenuo desetak puta u toku emisije, kao i nepostojeću garanciju i namješteni sudski spor. U slučaju spora po ugovoru trebalo je da bude nadležna arbitraža u Londonu, ali je hobotnica preko Privrednog suda i Blaža Jovanića donijela odluku na štetu Atlas banke i ekspresno prebacila 15,2 miliona na Prvu banku.

Vlasnici firme Kaspia su ministar u Vladi Azerbejdžana Kamaladin Hajdarov i njegovi sinovi. Ta kompanija se  pominje u istrazi ubistva novinarke na Malti, a sa Hajdarovim je Đukanović pokušao da napravi biznis u Azerbejdžanu. U dokumentima Vikiliksa označeni su kao glavni šverceri cigara ialkohola prema Iranu.

Neka kaže na koji način je otvoren račun Kaspie u Prvoj banci i gdje je dalje transferisao pare pošto je to način da se otkriju njihove kriminalne veze. Pošto je arbitraža u Londonu pokrenuta, imaće priliku da se pojavi kao svjedok i elaborira njegove veze sa Kaspiom i Hajdarovim, te prebacivanje 15,2 miliona u Prvu banku.

Što se tiče kredita kod Pireus banke u Londonu, sinoć ponovo laže da ga je dobio na svoj ugled. To govori  pokušavajući da se izvuče jer je upetljao Duška Bana i Željka Mihailovićava u nešto u šta nije trebao. Sada bi da ih zaštiti od sudskog procesa u Londonu koji slijedi. Zalog akcija Prve banke sam ja zamislio kada je izbila afera, da bi zgledalo kao da je kolateral dat u Crnoj Gori.

Ako je toliko pošten, zašto se nije direktno zadužio kod Bana i Mihailovića bez mog posredovanja? Ako je toliko pošten neka kaže kome je prodao akcije na berzi i neka otvori kastodi račun za obije transakcije.

Iznenađujuće, u nekim trenucima je govorio istinu pa je priznao da sam legalno kupio sve nekretnine u Crnoj Gori i da sam kapital donio sa strane. Ja nisam kao on koji kuka da je 20 godina morao da dokazuje nevinost u Italiji. Oslobođen je za šverc cigara jer je predmet zastario, ali je zaboravio da kaže da mu proces za mafijaško udruživanje još nije završen jer to krivično djelo nikad ne zastarijeva.

Da ne zaboravim, srećan ti rođendan Kume. Očekuje se da čovjek, što je stariji, laže manje. Ti radiš suprotno. Želim ti za ovaj i svaki sljedeći rođendan da manje lažeš, prvo sebe, pa onda ovaj narod. Istina oslobađa. Razmisli da se ugledaš na Gruevskog, oslobodiš crnogorski narod i sebi obezbijediš tuđi pasoš i mjesto za izgnanstvo“.

Autor je predsednik Atlas grupe

Povezani tekstovi