Vaš glavni sagovornik bio je Branislav Borenović, lider Partije demokratskog progresa koji pripada onoj grupi opozicionih političara iz Republike Srpske koji su tragediju porodice Dragičević zloupotrebili i iskorištavaju je nažalost i danas u političke svrhe.

Tako Borenović navodi neistine poput one da ,,Dodik nije dobio izbore na legalan način“, da je u Republici Srpskoj strahovlada, ,,da je narod ogorčen sveopštom situacijom“, i sve drama do drame koja nema nikakve veze sa istinom i tragedijom porodice Dragičević. Ali duboko isfrustrirani Borenović koristi tu tragediju da bi u javnost slao neistine i poruke političke prirode. Pa se tako ne libi da govori neistine, kako je njegovog saborca iz partije Draška Stanivukovića pretukla policija, traži ostavku ministra policije Dragana Lukača jer je, kako kaže, on ,,praktično desna ruka Milorada Dodika i njegov čovjek od povjerenja“. Istina je da ministar Lukač nije desna ruka Dodikova već ministar koji sprovodi zakon. Nije čovjek od povjerenja Dodika već čovjek od zakona. I sama policija je radila po zakonu i privela Davora Dragičevića po nalogu Tužilaštva.

Vaš novinar je trebao da zna da su riječi Borenovića u stvari riječi gubitnika na nedavno završenim izborima, gubitnika koji se ne libi da zloupotrebljava Davora Dragičevića i njegovu tragediju, u pokušaju da prikupi bilo kakve izgubljene političke poene i napakosti legitimno izabranoj vlasti u Republici Srpskoj.

Posebna je i tendeciozna neistina, odnosno optužba vaše novinarke Snežane Čongradin, koja se ne libi da napiše gnusnu laž, da su ,,ubice prema osnovanim sumnjama pale pod zaštitu vlasti Milorada Dodika“. Čudi me da Danas, koji pledira da koliko toliko bude ozbiljan list može ovakvu tendencioznu i ni na čemu utemeljenu neistinu da objavi.

Slučaj nastradalog Davida Dragičevića je tragičan i delikatan slučaj i mislim da ne postoji čovjek u Republici Srpskoj, bio on političar ili bilo ko, ko ne bi želio da se to što prije riješi i istina izađe na vidjelo. Sam Milorad Dodik je sve ovo vrijeme iskreno govorio da saosjeća sa bolom porodice Dragičević, u više navrata je razgovarao sa ocem Davorom izlazio u susret njegovim zahtjevima oko istrage i ponudio mu svu pomoć koja mu stoji na raspolaganju , kako bi se ovaj tragičan slučaj riješio. Upravo je u više navrata Dodik istakao da je razočaran brzinom kojom tužilaštvo vodi slučaj stradanja njihovog sina, te da tužioci za to imaju najveću odgovornost. Zato je i rekao da okupljanja treba da budu pred Tužilaštvom i da će se i on pridružiti tim okupljanjima. Za neupućene vrijedi napomena da je Tužilaštvo u Republici Srpskoj potpuno nezavisno i lišeno bilo kakvih političkih uticaja.

Zato i izjava izmanipulisanog Davora Dragičevića ,,okruženog mnogim političkim skandal majstorima da ,,Dodik i njegova ekipa moraju da završe u zatvoru, tamo gdje jedino zaslužuju da budu“, kako je to on istakao za Danas, predstavlja klasično infiltriranje politike u taj slučaj u kojoj je Davor Dragičević svjesno ili nesvjesno uvučen. Otuda i njegove nerijetke i teške optužbe na račun Milorada Dodika, njegove porodice, Željke Cvijanović i njenih sinova, ministra Dragana Lukača koji je zajedno sa njima nerijetko proglašavan ubicom, kao i kompletno rukovodstvo MUP-a RS, a potom mu je prijećeno i djeci od strane Dragičevića. Kada se u to ubaci i neumjesna izjava člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da zbog ,,događanja u Banjaluci na sto treba vratiti reformu policije“ čitaj ukidanje policije Republike Srpske a samim tim i urušavanje Republike Srpske, onda dolazimo do instrumentalizacije i potpune politizacije jedne tragedije.

Kome je stalo da se sve ovo oko Davora Dragičevića usložnjava? Vlasti u Republici Srpskoj i Miloradu Dodiku sigurno nije. O tome govori i zagrebački ugledni advokat Anto Nobilo koji je bio u međunarodnom timu za utvrđivanje okolnosti o stradanju Davida Dragičevića a koga je napustio, jer je i sam utvrdio da je pokret ,,Pravda za Davida“ poprimao politička obilježja. On kaže da je vlasti u Republici Srpskoj u interesu da se pronađe počinitelj ubistva Davida Dragičevića jer to je najbolji način da se vrati mir u Banja Luku, a da političarima koji su se uključili u proteste(opozicija RS) nije cilj rješavanje ubistva nego ,,razmontirati,, Milorada Dodika“, kao uostalom i mnogim stranim službama koje vršljaju po Banja Luci i Republici Srpskoj uopšte, a što bi se moglo reći i na način vašeg medijskog prenošenja nemira u Banjaluci, i način kako ste ih vi plasirali javnosti.

Autor je savjetnik za medije srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH

Povezani tekstovi