Kako su SNS, SPS i SRS "presuli" glasove u Mladenovcu 1

Rečenica da se radi o babama i žabama nije dovoljna. Zahtevamo argumentovanu analizu. Jer mislimo da racionalno objašnjenje ne postoji i da je došlo do masovne izborne krađe.

Zvanični rezultati nam govore da je od 5.190 građana koji su glasali za listu „Beli – Samo jako“ na lokalu, 4.210 njih glasalo za SNS, SPS ili SRS u Republici. NJih 5.190. Mi mislimo da je to nemoguće i da se radi o očiglednom dokazu da je došlo do masovne izborne krađe. Detaljne rezultate naše analize smo dali svima na uvid i očekujemo argumentovano pobijanje naše analize. Kako smo došli do ovih brojeva?

Za potrebe analize, stranke i koalicije koje su učestvovale na lokalnim i parlamentarnim izborima u Srbiji smo podelili u četiri grupacije: prvu čine SNS, SPS i SRS i svi njihovi koalicioni partneri (Rasim, PUPS, Palma, Nova Srbija, SPO, Vulin, itd.), drugu čine stranke i grupe građana poput DSS, Dveri, Zavetnici, ruske stranke, i slične stranke i grupe građana koje su učestvovale na republičkim izborima, treću čine stranke opozicije i manjina: DJB, DS, SDS, LDP, LSV, LS, ZZS, DSHV, mađarska, bošnjačka i albanska i druge manjinske stranke, dok četvrtu čine razne lokalne grupe građana. Grupacija jedan je direktno ili indirektno uz vlast. Grupacije dva i tri su uglavnom opozicione. Opozicioni status grupacije četiri zavisi od konkretnih lista u konkretnim opštinama.

Glasači su na lokalnim izborima u Mladenovcu po grupacijama glasali ovako:

Grupacija 1 – „SNS, SPS, SRS“: 15.274 glasa

Grupacija 2 – Opozicione „Patriotske liste“ koje su izašle na republičke izbore: 675 glasova

Grupacija 3 – „Opozicije i manjina“: 4.191 glas

Grupacija GG – grupa građana „Beli – Samo jako“: 5.190 glasova.

Na republičkim izborima je onda došlo do presipanja između grupacija. Ti isti glasači su na republičkim izborima po grupacijama glasali ovako:

Grupacija 1 – SNS – 19.484 glasa (4.210 više nego na lokalnim)

Grupacija 2 – „Patriotske“ liste – 2.092 glasa (1.417 više nego na lokalnim)

Grupacija 3 – „Opozicija i manjine“ – 4.146 glasova (45 manje nego na lokalnim)

Pored ovoga na republičkim izborima je glasalo 392 glasača više nego na lokalnim izborima.

Uzimajući zvanične brojeve glasova na lokalnim i republičkim izborima po grupacijama koji su nesporni, pitanje koje se postavlja je: iz koje grupacije se presulo koliko glasova u koju grupaciju sa lokalnih na republičke izbore?

Naravno da ima mnogo glasača koji su glasali različito na lokalu i Republici, međutim oni su uglavnom unutar iste grupacije. Npr. neko je glasao za DS na lokalu u Mladenovcu zato što DJB nije imao svoju listu u toj opštini (imali smo liste u samo 36 od 152 opštine), a za DJB u Republici. Ili, neko je glasao za SPS-ovu listu sa Palminom JS na lokalu u Mladenovcu, a za SNS u Republici.

Ali nije za očekivati da je neko glasao za Tadićev SDS na lokalu, a za SNS, SRS ili SPS u Republici.

Pitanja koja se postavljaju su sledeća:

Koliko je glasača iz grupacije 1 – „SNS, SPS, SRS“ glasalo za grupaciju 2 – „Patriotske liste“ i obratno?

Koliko je glasača iz grupacije 3 – „Opozicija i manjine“ glasalo za grupaciju 1 i obratno?

Koliko je glasača iz grupacije 2 – „Patriotske liste“ glasalo za grupaciju 3 – „Opozicije i manjine“ i obratno?

Kada odgovorimo na ova tri pitanja, dobićemo i odgovor na četvrto pitanje:

Kako se na republičkim izborima rasporedilo 5.190 glasača koji su na lokalu glasali za grupu građana „Beli – Samo jako“ koja nije imala svoju listu na republičkim izborima?

U matematici i logici postoji jedan vekovima poznat metod dokazivanja neke tvrdnje: pretpostavimo suprotnu tvrdnju, pa onda dokažemo da je ta suprotna tvrdnja apsurdna.

Naša tvrdnja je: izbori su pokradeni. Pretpostavimo suprotno. Pretpostavimo da izbori nisu pokradeni. Ako izbori nisu pokradeni, onda iz gornjih rezultata lokalnih i republičkih izbora proizilazi nekoliko mogući scenarija:

Scenario 1: Svi oni koji su na lokalu glasali za grupacije 1 – „SNS, SPS, SRS“ i 2 – „Patriotske liste“ glasali za istu grupaciju i u Republici, kao i 45 glasača iz grupacije 3 – „Opozicije i manjine“, 5.190 glasača iz grupacije 4 – „Beli – Samo jako“, kao i 392 glasača koji su glasali na republičkim izborima, a nisu na lokalnim. Ovo je apsurdno.

Scenario 2: Svi oni koji su na lokalu glasali za grupacije 1 – „SNS, SPS, SRS“ i 2 – „Patriotske liste“ glasali za istu grupaciju i u Republici, kao i 2.045 glasača iz grupacije 3 – „Opozicije i manjine“, 1.773 glasača iz grupacije 4 – GG, kao i 392 glasača koji su glasali na republičkim izborima, a nisu na lokalnim. I ovo je apsurdno: da je pola glasača DS i SDS sa lokala glasalo za SNS, SRS, SPS u Republici.

Zadatak za Zavod za statistiku, RIK i sve analitičare jeste da pronađu jednu (dovoljna je samo jedna) raspodelu glasova između grupacija sa lokalnih na republičke izbore koja nije apsurdna. Jer ako su sve apsurdne, naša osnovna teza da su izbori pokradeni je dokazana.

Dakle? Na ova pitanja očekujemo odgovor i Zavoda za statistiku i svih relevantnih analitičara.