Ko će da unapređuje srpske železnice? 1Foto: N1

Autor teksta „Državnim novcem školuju mašinovođe za Nemačku“, objavljenim 9. marta na strani 14, neprofesionalno je propustio da kontaktira školu ili Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, iako je to mogao da učini i telefonom, odnosno mejlom (kada već nije želeo da prisustvuje događaju u Železničkoj tehničkoj školi – 26. februara u 10 sati, a o čemu su obavešteni svi mediji, pa i Danas).

Nije se udostojio čak ni da anketira učenike i njihove roditelje sa pitanjem šta oni misle o sporazumu sa nemačkom kompanijom. To je malo teži posao za novinara jer mora da napusti redakciju, pa izostavljanje njihovog mišljenja može i da se razume.

Ipak, čitaoci Danas zaslužuju kompletnu sliku i sve činjenice na osnovu kojih će sami doneti sud.

U februaru 2019. u Srbiji je bilo 1.259 nezaposlenih železničara, podaci su Nacionalne službe za zapošljavanje. Prošlog meseca u evidenciju NZS se prijavilo još 59 železničara, dok su poslodavci prijavili potrebu za zapošljavanjem njih NULA (i brojkom 0) železničara.

Sporazum Železničke tehničke škole sa kompanijom Lenderban unaprediće kvalitet nastave učenika, jer će ta škola dobiti savremen kabinet sa IT opremom za učenje nemačkog jezika, učestvovaće na seminarima i radionicama, moći će da idu na praksu u Nemačku o trošku kompanije Lenderban.

Nastavnici će moći da se stručno usavršavaju, dok će škola dobijati mobilni simulator vožnje svake godine, čime će i nastavnici i učenici moći da osete kako je to upravljati savremenom lokomotivom.

Činjenica je da srpske železnice nisu ono što su nekada bile i da je Nemačka u tom polju daleko ispred Srbije, pa je pitanje zašto autor teksta u fokus nije stavio pitanje ko će da unapređuje srpske železnice, ako ne mlade generacije koje su upravo dobile mogućnost da uče poput svojih vršnjaka u najrazvijenijim zemljama sveta.

Da je novinar Danasa otišao na potpisivanje ugovora, na koji je pozvan, da je razgovarao sa predstavnicima nemačke kompanije, škole, Ministarstva, da je anketirao zaposlene, decu i roditelje šta o tome misle, imao bi sve činjenice i mogao bi da napiše tekst kakav čitaoci vašeg lista zaslužuju.

Da nije sve onako kako je autor prikazao u 90% svog „objektivnog teksta“ pokazuje i komentar jednog od vaših sagovornika, koji je konstatovao da će škola dobiti modernu opremu, da će deca imati praksu u Nemačkoj, da neće svi želeti da odu iz zemlje, a da bi oni koji žele da odu, to učinili bez obzira da li postoji ugovor o saradnji ili ne.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u potpunosti stoji iza potpisanog sporazuma, jer želi da učenici u Srbiji idu u korak sa razvijenim svetom i da imaju najbolje moguće uslove koje možemo da im obezbedimo. Da nije tako pisali biste o zastarelom načinu obrazovanja, kako mašinovođe odlaze iz Srbije ili kako beskonačno dugo tavore na birou za nezaposlene.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja vam stoji na raspolaganju kada god imate nedoumice kako da objasnite javnosti o čemu se zapravo radi u svakoj oblasti sistema obrazovanja.

Nema na čemu i srdačan pozdrav.