Nisam gradio poslovnu karijeru: Reagovanje Čedomira Antića na kolumnu Safete Biševac 1foto FoNet/Medija centar

Uvaženi gospodine glavni i odgovorni uredniče,

U tekstu kolumne „Resetovanje“, pod naslovom „Pljačka na pljačku“, objavljenom na sajtu novina Danas 21. marta 2024. godine, gđa Safeta Biševac – pišući o Studentskom protestu 1996/1997. godine i njegovim učesnicima gg. Slobodanu Homenu i Nenadu Konstantinoviću – beleži i sledeće redove:

„… Obojica su bili članovi i funkcioneri Demokratske stranke, a ja ih se sećam iz vremena Studentskog protesta 1996-97. koji ima skoro mitski status i iznedrio je neviđene političke i poslovne karijere, od Čedomira Jovanovića i Antića, do Igora Žeželja…“

Pošto u tekstu piše o „pljačkama i pljačkašima“, gospođa Biševac trebalo bi da se još jednom odredi u odnosu na spominjanje moje malenkosti. Pre svega, ja posle studentskog protesta nisam izgradio poslovnu karijeru. Tada nisam imao, a ni danas nemam, privatno preduzeće. Nikada nisam primio bilo kakav novac, zakonit ili korupcionaški, zahvaljujući bavljenju politikom. Odbio sam da budem narodni poslanik, član vlade ili bilo šta slično.

Nikada nisam bio u upravnom odboru u kome se za članstvo prima novčana nadoknada. Izvan stranačke politike sam punih devetnaest godina. U članstvo DS i G17 sam stupao kada su bile vanparlamentarne, a iz njega izlazio kada su bile na vlasti i u najvećoj moći. Naučnu karijeru i javnu ulogu gradio sam bez senke i besprekorno.

Razumem autorkino izbegavanje da mi spomene ime, posebno ako takva odluka potiče iz njenih mogućih političkih uskraćenosti i nacionalističkih frustracija. Ona možda nije saglasna sa mojim političkim stavovima i uverenjima za koja se nepromenjena, postojano borim još od kada sam pre skoro tri decenije ušao u politiku.

Ne razumem ipak taj niski i bedni pokušaj uzgredne i vrlo lične diskvalifikacije neistomišljenika, dostojan Miodraga Vujovića Mikija (nekadašnjeg vlasnika RTV „Palma“) i opšteg manira RTV „Pink“, koji su upravo na taj način dezinformisali javnost i klevetali svoje žrtve.

Gospođu Biševac neću tužiti. Ona je sama sebi kazna. NJen postupak podsetio me je da sam u pravu i na dobrom putu.

Autor je istoričar

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari