Miljan Milenković: Netačni navodi Danasa 1ilustracija Foto: pixabay / jackmac34

S obzirom da je Lutkarsko pozorište ustanova koja se finansira iz budžeta Grada, poštovana je sledeća procedura i za sve postoji dokumentacija.

Planom javnih nabavki, a u skladu sa finansijskim planom Upravni odbor donosi odluku o realizaciji.

Nakon donošenja odluke ide u sekretarijat za kulturu i tamo se odobrava, zatim se predaje u sekretarijat za finansije gde se odobrava, a zatim u sekretarijat za investicije.

Nakon toga se skupštini Grada Niša podnosi zahtev sa svim prethodnim odobrenjima, pa se odobrava ili ne  realizacija plana javnih nabavki za pozorište lutaka.

Skupština grada je odobrila realizacju tj. izdvojila sredstva za ugradnju video kamera ali i za ostalo.

Glavni razlog ugradnje kamera jeste prijava rekvizitera da je veliki broj rekvizita ili lutaka iz pozorišta nestao ili ih jednostavno nema.

Drugi je zato što inspicijenti prijavljuju glumce da kasne ili se dešava da uopšte ne dođu na predstave ,ali i veliki broj učestalih slučajeva mobinga ili napada između zaposlenih o čemu takođe postoji dokumentacija, ali i zbog bezbednosti i sigurnoti dece.

Imali smo pre par godina situaciju da je autistično dete izbačeno sa predstave od strane zaposlenog oko čega se digla velika prašina u javnosti, a na kraju je i razlog pušenje cigareta u prostorijama pozorišta što je jako rizično jer objekat ne poseduje sistem za dojavu požara.

S obzirom da je nabavka na koju se ne primenjuje zakon u skladu sa članom 39 stav 2 Zakona o javnim nabavkama, jer je njena procenjena vrednost bila manja od 500000 hiljada, pa istu pozorište može samo sprovesti, to smo i uradili i izabrali najpovoljniju između tri ponude.. Kamere su ugrađene i trebalo je sprovesti tender u vezi skladištenja i načina čuvanja podataka.

Predsednik sindikata je takođe upoznat i upitan da li postoji problem oko mesta ugradnje, na šta nisam dobio negativan odgovor.

Kamere koje su pokrivale glumački salon takođe se nisu mogle pratiti na monitoru postavljenom u portirnici već je za to moralo da se angažuje lice za skladištenje podataka koje bi po potrebi moglo da vrati sporne detalje.

Samo da napomene da je postupak nabavke i ugradnje kamera vođen transparento, ali je sve isto tako rađeno u periodu godišnjeg odmora pozorišta, tako da kamere nisu mogle nikoga da snimaju, u početku, kako bi se uverili da će sve besprekorno funkcionisati nakon završetka godišnjeg odmora.

S obzirom da nisam obavešten o nadzoru od strane poverenika Rodoljuba Šabića, nadzor je izvršen u prisustvu zamenika direktora, glavnog tehničaka i pravnika. Jedan od glumaca je takođe pristustvovao nadzoru te je iskoristio priliku i dao izjavu predstavnicima poverenika navodeći da kamere snimaju glumce dok se presvlače. Međutim, poverenik je utvrdio da je kamera postavljena u glumački salon koja prostorija ne služi za presvlačenje glumaca, a da je izjava dotičnog glumca data na njegovu ličnu inicijativu i da poverenik kao organ ne snosi odgovornost za tačnos datog iskaza.

O ovome postoji i pisani dokaz, dopis Poverenika.

Sledeća neistina jeste da se druga kamera nalazi u tuš kabini gde se glumci i glumice presvlače.

Kamenra je postavljena na stepeništu i ista pokriva samo taj stepenišni deo ispred garderoba i toaleta, ne i u samo garderobu i toalet kako je to predstavljeno.

Razlog zbog čega je navedeno da sam navodno postavio kamere kako bi snimao glumce dok se presvlače i tuširao je upravo što sam postavljanjem kamera pokušao da sprečim kašnjenje glumaca na pripreme, pušenje cigareta u tim prostorijama, ali i da sprečim krađu rekvizita, jer upravo glumci koji su me teretili za ovakvo nedolično ponašanje su ti koji pored pozorišni imaju i privatne predstave koje igraju na rođendanima, takozvane glumačke tezge.

Dakle, kamera pokriva stepenište koje spaja te prostorije, ne i samo garederobe i tuš kabine, što se može veštačenjem utvrditi ali i slikama koje zahtevam a objavite i koje dokazuju koje delove pozorišta kamere slikaju.

Glavni problem svega ovoga i razlog objavljivanja lažnih informacija da sam postavio kamere kako bi gledao gole glumce je pokušaj pojedinih mojih kolega d da me se diskredituju, s obzirom da je nekoliko glumaca takođe konkurisalo za mesto dir. Pozorišta lutaka ali i zbog sledećeg:

Skrenuo sam pažnju nekim glumcima da na svoje profile ne mogu da postavljaju nakaradne bezobrazne i slike koje su nedolične jednog glumca dečijeg pozorišta, pa je ovo samo osvetnički čin. Takođe i što sam zabranio da se koristi logo ime koriste rekvizite i lutke u privatnim predstavama i u cilju sopstvene promocije i reklame.

Netačno, nakaradno i veoma neistinito jeste pisanje da sam devojčicama (kojim to devojčicama) upućivao putem društvenih mreža lascivne komentare.

Devojčica je naša kućna prijateljica, znam dete od malena kao i majku koja se druži sa našom porodicom kod moje sestre gde vežba u klubu.

Kakav to podmukao i pokvaren um može reč « Lutko» pretvoriti u lascivno, samo onaj ko zaista ne zna šta ta reč znači.

Devojčica je odgovorila «hvala Vam profesore» još pristojnije.

Da li je po zakonu to što ste mi uzeli sliku i koga ste pitali, a takođe i sliku deteta.

Majka deteta mi se obratila u dva navrata žaleći što je do ovako nečega uopšte došlo i što su naše dve porodice izložene teškoj sramoti, javnoj šikani i što smo na stubu srama zbog nečijeg interesa. Mi smo za boga miloga prijatelji. Moje dete je odraslo sa njom. Ali nakon pisanja dolazi do velikih trauma i moje i njene porodice toliko da se porodica preselila u drugi grad,  a dete je još uvek pod stresom .Slika mog deteta, moje ćerke se nalazi u novinama, pa se pitam zbog čega, koga je ona uvredila povredila i čime je zaslužila da se njega slika nađe zajedno sa tekstom gde joj se otac praktično otpužuje za pedofiliju (ovo je samo za N1.Šta je ona kriva?

Kao i svi normalni građani koji imaju pravo glasa kandidovao sam se za mesto direktora želeći da školsoj ustanovi dam svoj doprinos i da se svojim radom i trudom postaram da se škola unapredi u najvećoj mogućoj meri i da se deci pruže svi uslovi za sticanje osnovnog obrazovanja. Međutim, kako bi me sprečili pojedinci su me predstavili kao monstruima koji proganja devojčice na društvenim mrežama, pedofila koji devojčicama upućuje lascivne komentare i koji ne zaslužuje da se približi deci.

Poražavajuće je da se korišćenjem laži, nakaradnim tumačenjem jednog komentara na društvenim mrežama u cilju sprečavanja mog napredovanja gazi preko dve porodici i preko dece, radi sitnih interesa.

Napominjem još jednom da je devojčica čiju sam sluku komentarisao ćerka mojih prijatelja, da i dalje stojim iza reči da je ona lutka, ali sam siguran da je svako od nas barem jednom u životu nekom detetu rekao lutko. Samo ne znam šta je tu lascivno?

U svakom slučaju, na ovaj način ste obeležili ne samo mene, već i to dete.

Častan sam građanih, volim decu i svoju karijeru sam njima posvetio. Nikada nisam osuđivan, nikada kažnjava, nikada protiv mene nije vođen nijedan postupak, naprotiv, puno toga sam u dosadašnjem radu učinio za ovu zajednicu i ovako nešto nisam zaslužiio.

Smatram da je bilo potrebno proveriti navode koje ste objavili, što kod mene izaziva još veće razočarenje.

Reagovanje na tekst „Postao direktor škole, a prozivan na „nedolično ponašanje“ prema deci koji je objavljen 27. avgusta u Danasu.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.